donderdag, maart 17, 2011

Mededeling over de rector van een Nederlandse priesteropleiding

bron
Mededeling voor de rector van het Sint Janscentrum

Zojuist blijkt mij, dat U voor de tweede keer binnen twee weken een priesterstudent hebt weggestuurd onder meer met het volstrekt uit de lucht gegrepen argument, dat hij contacten met mij zouden onderhouden en mij zou hebben geinformeerd over een recent incident waarbij in aanwezigheid van zeer velen een student en een docent elkaar de Hitlergroet hebben gebracht en daartegen niet is opgetreden.

De twee betrokkenen, inmiddels weggestuurde studenten ken ik niet en ik heb (dus) ook nooit met hen gesproken. Wat kan ik wel constateren?

1. U neemt geen maatregelen, wanneer een priesterstudent en een docent in aanwezigheid van zeer velen binnen de muren van het seminarie elkaar de Hitlergroet brengen en zich ook anderzins deels publiek aanstootgevend gedragen;

2. als ik u om commentaar vraag erkent u het incident en doet u dat af als "naïef-schertsend bedoeld";

3. U komt dan echter wel direct in beweging door de priesterstudent in kwestie weg te jagen maar stuurt dan tegelijk ook een andere student weg onder meer omdat die volgens U mijn informant zou zijn (terwijl ik als gezegd die student niet ken en nooit heb gesproken).

Kennelijk is het geen probleem wanneer binnen Uw muren een student en een docent elkaar de Hitlergroet brengen maar wordt het dat wel wanneer dat extern bekend wordt waarna U sancties treft tegen onschuldigen kennelijk om een voorbeeld te stellen - hetgeen wel past in het optreden van de Duitse bezetter tijdens WOII. Het heeft voor U kennelijk geen betekenis dat degenen die U wegjaagt menen hun door God bedoelde existentiele roeping te vervullen door te priester willen worden.

Wat mij betreft is nu de maat vol en zal ik binnenkort in een kritisch artikel aangeven wat mijn visie is op de gang van zaken binnen Uw priesteropleiding die door de stichters niet is bedoeld als een kleuterklas waarbij een onervaren bovenmeester zonder relevante pastorale ervaring van zijn lievelingetjes alles gedoogt en studenten wegjaagt die hem niet aanstaan, nadat een buitenstaander een vraag heeft gesteld over een wel zeer bizar lievelingetje dat zich ook samen met een docent volstrekt ongepast gedraagt.

Het aantal personen dat mij inmiddels eigener beweging (deels met foto's) heeft geinformeerd over de gang van zaken in Uw opleiding is niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Mij lijkt het tijd dat U U zelf wegstuurt dan wel dat anderen dat doen.

Geen opmerkingen: