woensdag, februari 23, 2011

Jan Nelissen geeft misbruik toe

Omroep Zeeland

WIJCHEN (ANP) - De 88-jarige salesianer pater Jan N. heeft toegegeven dat hij in de jaren tachtig meerdere minderjarige jongens seksueel heeft misbruikt maar ontkent dat hij ze heeft gedrogeerd en daarna verkracht. Dat heeft de pater woensdag verklaard tegen de rechtbank in Middelburg in een voorlopig getuigenverhoor over een misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

bron
Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik toen hij in de jaren zeventig directeur was van een tehuis van de salesianen van Don Bosco in Rijswijk. Hij kreeg daarom ontslag.
Toen N. in 1984 solliciteerde naar de functie van pastoraal medewerker in Terneuzen, is niet over het misbruikverleden van de pater gesproken, bijvoorbeeld met toenmalig bisschop Huub Ernst van het bisdom Breda. Ook in de parochie in Terneuzen kwam het verleden van de priester niet ter sprake.

RIJSWIJK – Het bisdom Breda wist niets van het seksueel misbruik door een pater Salesiaan voordat hij in Terneuzen ging werken. Dat heeft de pater verklaard tijdens een verhoor achter gesloten deuren in Wijchen, zijn huidige woonplaats.
Het eerdere misbruik vond plaats toen hij directeur was van een tehuis in Rijswijk.

Betasting
In Terneuzen heeft de pater zich twintig jaar geleden schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van vijf of zes jongens, onder wie de nu 34-jarige X. De pater ontkent dat er sprake is geweest van drogering of verkrachting, het bleef volgens hem bij betasten.

Schadevergoeding
X wil mogelijk een procedure beginnen tegen het bisdom om schadevergoeding te krijgen.

Geen opmerkingen: