donderdag, januari 31, 2008

Motu Proprio Maciel overleden





't Is veel mooier dan je denkt, en als je denkt is het nog veel mooier?

Wijding 59 priesters Legionairs van Christus
Geplaatst door Eric Masseus op dinsdag 23 november 2004

Donderdag worden er in Rome in de basiliek Santa Maria Maggiore 59 nieuwe priesters gewijd. De omvangrijkste priesterwijding sinds jaren.

Achter deze massale wijding staat de nu 84-jarige pater Marcial Maciel. Hij heeft op twintigjarige leeftijd in 1941 in Mexico Stad de Legionairs van Christus gesticht, een van de jongste ordes van de Rooms-katholieke Kerk. Drie jaar later werd hij op 26 november in de basiliek van Guadeloupe tot priester gewijd. Aanstaande vrijdag viert hij in de basiliek Sint Paulus buiten de Muren in Rome een grote dankdienst ter gelegenheid van zijn 60-jarig priesterjubileum.

Kardinalen, bisschoppen, meer dan duizend Legionairs van Christus en talrijke verwanten en vrienden zullen de viering bijwonen. Op 30 november ontvangt paus Johannes Paulus II de Legionairs en gasten in een audiëntie. Het kleine zaadje in 1941 groeide, volgens de paus, uit tot een krachtige boom met talrijke priesters en leken wier ideaal bestaat uit de verkondiging van het Rijk van Christus in de wereld.

Pauselijk instituut in Jeruzalem toevertrouwd aan Legionairs van Christus
Geplaatst door Eric Masseus 30 november 2004

ROME (RKnieuws.net) - Johannes Paulus II heeft de leiding van het Notre Dame van Jeruzalem Centrum toevertrouwd aan de priestercongregatie Legionairs van Christus. Het instituut behoort toe aan de Heilige Stoel en houdt zich bezig met religie, liefdadigheid, cultuur en onderwijs.
De paus maakte dit 26 november bekend middels een motu proprio, een pauselijk document geschreven ‘uit eigener beweging’. Op die dag vierde de Mexicaanse pater Marcial Maciel zijn 60-jarig priesterjubileum. Maciel is de stichter van de Legionairs van Christus, een missionaire gemeenschap van priesters en priesterkandidaten.

Een sexueel misbruiker waaraan de eed van trouw werd afgelegd.
Maar wel eentje, die een hoop geld, en macht in Mexico, binnen bracht.

......In de aanklacht wordt met name ingegaan op het seksueel misbruik van
seminaristen in Rome door Maciel in de vijftiger en zestiger jaren
van de vorige eeuw. Maciel zou de seminaristen na het misbruik de absolutie (zie crimen sollicitationes en de paralel met Buresi) hebben gegeven voor de “zonden” die zij zojuist met hem hadden begaan. Omdat Maciel een Amerikaans priester is, zal hij waarschijnlijk – gezien de aard van de beschuldigingen en in de lijn van het uit 2002 daterende bisschoppelijk Youth Protection Charter– als priester worden geschorst.

Tegenslag in de VS
Tijdens een plechtigheid in Rome op 30 november, toen de paus Maciel
prees en het Legioen de leiding gaf aan een instituut in Jeruzalem, keurde hij
de statuten goed van Regnum Christi, de lekenbeweging van de Legionairs van
Christus. De paus prees de beweging als een groep voor het nastreven van een
“samenleving van christelijke rechtvaardigheid en liefde”.

Terwijl Maciel in Rome werd gecomplimenteerd, lag zijn beweging in de
VS onder vuur.
In een brief van aartsbisschop Flynn van Minneapolis op 23 november,
gebood de bisschop de Legionairs “zich te onthouden van alle activiteiten in het
aartsbisdom.” Dit verbod had ook betrekking op de activiteiten van Regnum
Christi.

De beslissing is door aartsbisschop Flynn pas genomen na jarenlang
overleg met de Legionairs van Christus.

In een brief gericht aan
de directeur van het Legioen van Christus in
de VS, een functie die voorheen werd bekleed door de Maciel’s aanklagers Vaca en Alarcón, beschrijft de aartsbisschop de communicatie met het Legioen als “vaag en dubbelzinnig, gekarakteriseerd door generalisaties over intenties en beleid.
… Onze pastores blijven signalen van aanmoediging waarnemen over het vormen van
een ‘parallelle kerk’ en competitieve structuren, dat individuele parochianen
scheidt van de locale parochie en aartsbisdom.

”Flynn is de tweede Amerikaanse prelaat die de Legionairs van Christus
in de ban doet. Al eerder, het jaar 2000, heeft bisschop Griffin van Columbus in
Ohio de Legionairs verboden om nog langer activiteiten in zijn bisdom te
ontplooien.

Aanhangers van Maciel in opstand
Geplaats door Lambert Jordens
7 juni 2006 (Bron: NCR)
COTIJA (RKnieuws.net) - Cotija ligt in Zuid-Mexico daar waar de katholieken vochten tegen de Marxisten rond 1930. In 1932 was Marcial Maciel 12 jaar. Die is nu 86 en voordat Het Vaticaan hem zijn openbaar optreden ontnam op 19 mei naar aanleiding van sexueel misbruik was hij maandenlang in Cotija.

Gezien gezondheid en leeftijd werd hem gezegd een leven van boete en gebed te leiden, ver van het openbare. De Paus vernederde de beroemdste priester van Mexico en de beweging van Regnum Christi stond op zijn kop.
De vorige Paus was deze beweging zeer toegedaan.
Vreemd: maanden geleden maakte de beweging geen melding van de naam van de oprichter toen zij een brief stuurde om de Universiteit van Sacramento te financieren. Verandert de beweging haar ethiek ?

Breuk
Paus Benedictus brak met zijn voorganger door de door JP II geprotegeerde Maciel te laten vallen. Een erkenning van een eerdere fout van het Vaticaan. De correspondent in Rome van de NCR meldde dat er meer dan 20 en minder dan 100 slachtoffers zijn.
Father Maciel besloot zichzelf zoals Christus niet te verdedigen.

Hybris
Deze vergelijking met Christus is bizar. Maciel was nooit bekend buiten Mexico. De website van The Legion verdedigt Maciel. Maar al in 2002 waren twee kardinalen bezig met Maciel: Kardinaal Ratzinger en Kardinaal Sodano.
Ratzinger zag de bijziendheid op dit punt van Johannes Paulus en zag het Macielverhaal als verantwoordelijkheid voor de volgende Paus: wie dan ook.
Hoe kan het vaticaan priesters straffen als Maciel buiten schot blijft ?

Straf
Father Neuhaus, altijd verdiger van Maciel zegt: "Ik protesteer niet tegen de maatregel zodanig dat ik weet dat Maciel schuldig is of niet, het is duidelijk dat de Congregatie en de Heilige Vader meer weten dan ik over de schuld of onschuld van Maciel." Neuhaus heeft geen idee hoeveel pijn zijn uitlating doet bij mensen wier klachten 22 jaar zijn ontkend onder Johannes Paulus.

Mededogen
Neuhaus toont geen mededogen voor al dit lijden , mensen die een jaar geleden nog trouw zworen aan de H. Stoel. Na zo’n lange periode van inaktiviteit in het spreken over sexueel misbruik en traumatische herinneringen die de ziel verduisteren.

November 2007
verbiedt Benedictus XVI de eed van trouw en gehoorzaamheid binnen het legioen aan de stichter en zijn opvolger(s)

Bron: Regnum Christie:
Como un gesto de fe y
de la tradición de la Iglesia,
el Card. Norberto Rivera pide
la bendición sacerdotal de
los nuevos sacerdotes.


Sipe over Mahony: ik lieg alleen wanneer het nodig is


Die andere Mexicaan, Bernard Law?
't Schijnt hem goed te gaan, daar in Rome.

Stichter Legionnairs van Christus overleden
Geplaatst door Theo Borgermans

op donderdag 31 januari 2008 om 19:00u

MEXICO (RKnieuws.net) - De Mexicaan Marcial Maciel, stichter van de congregatie van de Legionnairs van Christus, is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Marcial Maciel was gedwongen in 2006 de leiding van zijn congregatie op te geven nadat oud-seminaristen hem van pedofilie hadden beschuldigd.

Paus Benedictus XVI had hem gevraagd te verzaken aan elke publieke dienst en een gereserveerd leven van gebed en boete te leiden.

Marcial Maciel heeft de hem ten laste gelegde feiten steeds ontkend en bleef zeer invloedrijk in zijn congregatie.De congregatie van de Legionnairs van Christus werd in 1941 door pater Maciel in Mexico gesticht. (tb)



De laatste woorden?
Er zijn er, die de moed opbrachten en -'t heeft 49 jaar geduurd - bleven opbrengen omdat zij zich zijn eerste woorden altijd zullen herinneren:
"I'm looking voor boys like you!"

Zij maakten er een eind aan!

Geen opmerkingen: