dinsdag, januari 22, 2008

Zwitserland: ze rollen zomaar uit de kast; kom maar met het gerotzooi

Heel goed nieuws: 't gaat goed in Zwitserland.
Zondag openheid in een frans krantenintervieuw over de de mede-verantwoordelijkheid over de een, en vandaag alweer een nieuw geval. Maar we mogen we nog even niet weten waar ze deze hebben gevonden.

Met een diepe buiging en dank voor het jarenlange gevecht van slachtoffers en andere gelovigen:
Verwegistan, here we come; Europa begint zich per week meer te integreren in de rest van de wereld.

Wordt het inmiddels nog geen tijd voor die zogenaamde niet bestaande nederlandse dossiers in die koppen en die lades? Want als ik -als volledig buitenstaander - al van een kerkelijk medewerker weet die alleen al in het bisdom Haarlem over 8 mannendossiers in zo'n la de (geaccepteerde) opdracht kreeg tot zwijgen , naast mijn eigen inmiddels bij verantwoordelijken bekende en (h)erkende misbruik en pogingen tot een formele aanklacht ken, hoeveel van die dossiers liggen er dan nog (niet)? En hoeveel (geaccepteerde) opdrachten tot zwijgen en negeren?

Goed nieuws uit Zwitserland

Prêtres pédophiles: un nouveau cas a été dénoncé à la justice
Un nouveau cas de pédophilie d'un prêtre a été dénoncé dans l'Evêché de Lausanne, Genève et Fribourg.

Nicolas Betticher, l'official de l'évêché, l'a transmis lundi à la justice civile, a-t-il annoncé au téléjournal de la Télévsion suisse romande (TSR).
22/01/2008 20:39 - ATS

"C'est dans le cadre de tout ce qui se dit ces dernières semaines que nous avons reçu une série d'informations inquiétantes qui m'ont conduit hier à une telle démarche", a dit M. Betticher. Comme l'instruction commence, l'Evêché n'a pas voulu révéler dans quel canton ce dossier a été ouvert, a ajouté l'official.

Ce cas s'ajoute à celui du prêtre capucin pédophile dévoilé récemment.
Lundi, le Ministère public jurassien a ouvert une enquête contre ce prêtre qui a avoué avoir commis des abus sexuels à Lully (FR) et en France. En parallèle, les milieux ecclésiastiques ont réclamé la création d'une banque de données sur les religieux pédophiles.


Justitie niet ingelicht

Geplaatst door Theo Borgermans
maandag 21 januari 2008 om 00:05u

GENEVE (RKnieuws.net) - Een verantwoordelijke van de Zwitserse katholieke Kerk heeft zondag erkend dat zij "medeplichtig" is geweest in de zaak van een priester, die beticht wordt van pedofiele daden in Zwitserland en Frankrijk. De kerkelijke hiërarchie heeft nagelaten de gerechtelijke diensten in te lichten.

Het parket van Grenoble opende woensdag een informatie-onderzoek over de betrokken priester die aan de Zwitserse politie verklaarde dat hij zich in 1992 in de streek van Grenoble vergreep aan een minderjarige. De 67-jarige kapucijn was reeds betrokken in andere pedofiliezaken in Zwitserland.

Zijn oversten stuurden hem van 1989 tot 2005 naar Frankrijk zonder de Justitie van beide landen in te lichten.

Pater Nicolas Betticher, woordvoerder van het bisdom Lausanne, Genève, Friburg en Neuchâtel : "Men heeft de procedure niet gevolgd. Als men dat gedaan had, was er geen herhaling van de feiten geweest. Men heeft slecht gehandeld door deze priester naar Frankrijk te sturen".

De kapucijn, die in 2005 terugkeerde naar Zwitserland, leeft momenteel in een klooster in Montcroix à Delemont, in het noordwesten van het land.
Volgens de Zwitserse pers was de priester in de jaren 1980 verantwoordelijk voor vakantiekampen. (tb)

Geen opmerkingen: