Volgens Raymund Schütz en Frits Barend moeten de toegankelijkheidsregels van het Nationaal Archief niet gelden voor de inzage van de cartotheek van de Joodse Raad.
Het is op z’n zachtst gezegd een gotspe als het Nederlandse Rode Kruis zich gedraagt als rechtsopvolger van de Joodse Raad en zich dienovereenkomstig voordoet als eigenaar van de Joodse Raadcartotheek. Het Rode Kruis, dat dit erfgoed sinds 1949 beheert, kan hoogstens het beheer overdragen aan een andere partij, maar zeker niet het eigendom.
De directie heeft in 2017 bij monde van toenmalig voorzitter Inge Brakman openlijk excuus aangeboden aan de Joodse gemeenschap in Nederland voor haar kwalijke rol tijdens en kort na de bezettingsjaren.
Die verontschuldigingen dreigen een excuus voor de bühne te worden nu het Rode Kruis tegen de wens van belangrijke instituties als Kamp Westerbork en het Joods Cultureel Kwartier (JCK) de cartotheek heeft overgedragen aan het Nationaal Archief, waardoor het kaartsysteem in de praktijk veel minder toegankelijk zal zijn voor vrij onderzoek en nabestaanden.
De informatie op de kaarten is van onschatbare waarde voor professionele organisaties als het JCK, Westerbork en Niod. Deze organisaties en niet het Nationaal Archief zijn de aangewezen instellingen om het menselijke drama in de herinnering aan de Shoah duurzaam te waarborgen.
.....
& OPINIE===> |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten