zaterdag, oktober 12, 2019

Bedrijfsongelukken




Diocese’s insurer: If you concealed abuse, we don’t 

KLIK

have to pay


Oct 10, 2019



Aegon betaalt kerk niet in ontuchtzaak

'Hiervoor kan een verzekering nooit bedoeld zijn.' Verzekeraar Aegon zet bij monde van woordvoerder Jan Driessen de hakken in het zand in een conflict met de rooms-katholieke kerk....
Het bisdom Rotterdam heeft 56 duizend euro betaald aan de ouders van een 12-jarig meisje dat door een priester seksueel is misbruikt. Dat bedrag werd (als bedrijfsongeval) geclaimd bij Aegon, maar de verzekeraar weigert het te honoreren. Nu moet de rechter een oordeel vellen.
De kwestie draait om de voormalige pastoor in de parochie Alkemade, die in 1997 wegens seksueel misbruik tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, is veroordeeld. Op last van bisschop Van Luyn is aan de familie een vergoeding voor letselschade en smart uitgekeerd.
Het is opmerkelijk dat de katholieke kerk alle publicitaire ophef rond deze kwestie voor lief neemt. Han Wansink, hoogleraar verzekeringsrecht aan de Erasmus Universiteit, sluit daarom niet uit dat meer van dergelijke verzekeringsclaims in het verschiet liggen. 'In Amerika en Oostenrijk heeft dit ook gespeeld en onze kerkelijke vertegenwoordigers zal niets menselijks vreemd zijn.' In de Verenigde Staten zijn kerkelijke genootschappen in grote financiële problemen gekomen door uitkeringen wegens seksueel misbruik.
De rooms-katholieke kerk wil inhoudelijk niets over de zaak kwijt. Woordvoerder Jan Willem Wits: 'Dit is een kwestie tussen verzekeringsmaatschappij en verzekeringnemer met de vraag of de polis dit dekt.' Wansink: 'Zelfs als het in de voorwaarden niet uitdrukkelijk is uitgesloten, lijkt het me zeer de vraag of de rechter deze claim toekent.' Inmiddels hebben alle verzekeringsmaatschappijen zo'n uitsluiting wel opgenomen in hun voorwaarden.
Volgens Driessen is Aegon het bisdom nog ter wille geweest, ook al werd de verzekeringsmaatschappij pas achteraf over de uitkering ingelicht. 'Vanwege de lange samenwerking waren we bereid tot 50 procent te gaan.' Het bisdom zou daarmee geen genoegen hebben genomen.
Aegon heeft de rk-kerk 45 jaar lang verzekerd. Daaraan is in 2001 een einde gemaakt.

Miljoen voor schadevergoedingen misbruik kerk

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar Aegon betaalt in totaal maximaal één miljoen euro aan schadevergoeding aan mensen die voor het jaar 2000 seksueel misbruikt zijn door een geestelijke van de katholieke kerk. De verzekeraar en de kerk zijn dat overeengekomen in 2006, zo heeft een woordvoerster van Aegon zaterdag bevestigd.

Die afspraak werd gemaakt na een slepend conflict over een claim na seksueel misbruik door een priester. De kerk had al vele jaren een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Aegon en wilde de claim daarop verhalen. Aegon vond dat de wa-verzekering daarvoor niet was bedoeld en dat seksueel misbruik nooit onder de dekking van de polis kan vallen.

Om een einde te maken aan de discussie werd in 2006 een compromis bereikt. Inmiddels is in de verzekeringswereld seksueel misbruik expliciet uitgesloten van de dekking van de polis, aldus de aldus de woordvoerster van Aegon.

De kerk heeft sinds het geschil geen wa-verzekering meer bij Aegon.
Op naar de Paus

Geen opmerkingen: