woensdag, oktober 02, 2019

Edna, mijn rus en de vlooienmarkt:: exterogen en Makamatine Lembo

Irish Times
All this happened a long time ago but, as the late Richard West once memorably put it, journalism is very ecological: everything gets recycled.


“I don’t want to hear about your little life, okay?”

Voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw, in het spoor van de #MeToo-beweging, aan een pauselijke universiteit afgestudeerd met een studie over seksueel misbruik van vrouwen. De Togolese zuster Makamatine Lembo maakte haar proefschrift aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome over seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door priesters. Donderdag was haar verdediging en zij studeerde af summa cum laude. Bovendien kreeg zij van haar promotoren veel lof omdat zij de moed heeft gehad om een dergelijk taboethema te durven aanpakken.

De Togolese zuster verdiepte zich in de dynamiek achter het seksueel misbruik van zusters door priesters, op basis van haar gesprekken met negen slachtoffers in vijf landen bezuiden de Sahara. In verschillende gevallen kregen arme zusters geld in ruil voor seksuele gunsten. Zij bestudeerde ook de mechanismen bij het verlenen van toestemming en de vaak medeplichtige rol van religieuze oversten die zusters niet helpen bij het melden van misbruik. Zuster Makamatine merkte tijdens haar studie dat zij vaak op de cultuur van stilte in de kerk rond dit probleem botste.


Paus Franciscus kondigde eerder dit jaar aan dat hij werk wil maken van de strijd tegen het misbruikprobleem. De Belgische professor Karlijn Demasure merkte tijdens de verdediging van zuster Makamatine dat er tot op heden nog maar weinig is gebeurd om het probleem aan te pakken, terwijl het Vaticaan al sinds de jaren 1990 over twee belangrijke rapporten beschikt. Volgens Demasure is dit onderzoek een belangrijke stap voorwaarts voor preventie. De zuster zelf vertelde dat zij het thema heeft gekozen toen enkele van haar medezusters vertelden over relaties waarin zij gevangen zaten en waaruit zij niet konden ontsnappen. Als dat zonder instemming gebeurt, is dit misbruik en veroorzaakt het een groot spiritueel en psychisch lijden. 


Waarmee maar weer 's bewezen is hoe verstandig het is om er in te stinken jezelf  vier dagen te laten opsluiten in een stoel op een balkon boven een laaiende afgeladen zaal met  in geval van nekkramp er slechts uitzicht op een daartoe vast speciaal getrainde Rus met een ponem waarop je in een minuut uitgelezen bent. 

MINDER DAN 1 MINUUT LEESTIJD


Lastiger evenwel  is het vraagstuk van de overval een paar dagen terug op een brillewinkel in het centrum waar ze kennelijk stinkend dure merkmonturen verkopen, waarbij je  aanneemt dat dat dus een ziekenfonds patient met een sik was. 
Het voordeel van gezichtsherkenning van een figuur waarvan het je knap lang duurt voor je weet hoe je die naam in hemelsnaam hoort uit te spreken.
Snuffelend tussen al die koppen zou ik hier toch maar mooi zonder die vraag heen hebben gekeken, terwijl deze combinatie een hoop tijd vrijmaakt.

Hoe dan ook: het meldpunt gedwongen adoptie is open!

En laat ik nou toch het donkerbruine vermoeden hebben dat het mij van geen meter zou verbazen wanneer die Kathelijne Demasure nog wel 's met een antwoord komt op mijn vraag of dat nou ook geld [ gold_ heeft gegolden] in geval van nonnen.
En dáár ben ik nu eindelijk, in plaats van  flink pissig - of nog erger bij vlagen knap cynisch - best mee in mijn sas.
Dát scheelt mij een hoop minuten leestijd !

Leuk brilletje professor.
Dus als nu nog effe iemand vertelt waar het werk  van Mevrouw Makamatine Lembo  te vinden is kan ik ook weer door.  
Waarvoor mijn dank !! 

Ben hartstikke benieuwd, geachte dr. Lembo, goed werk, meid! 
Heeft U het volgende, noodzakelijke,  woord ná clericalisme, al gevonden?




  


1 opmerking:

Anneli Jäätteenmäki zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.