vrijdag, november 30, 2018

Die verdomde eeuwige vraag: waarom greep niemand tijdig in !!

naar De Balie

Redactie Nationale Zorggids

Bij het inmiddels gesloten Herstelcentrum C&S speelden zich achter gesloten deuren misstanden af. 

Jonge kinderen en volwassen bewoners – die noodgedwongen samen moesten leven – werden jarenlang verwaarloosd en de kinderen werden soms, bewust of onbewust, psychisch mishandeld. Bewoners zaten in de zorginstelling wegens hun autisme of dwangstoornis of omdat ze kampten met psychoses of posttraumatische stresssyndroom. De kinderen hadden veelal ernstige gedragsproblemen. 


Dit meldt NRC: 


Verwaarlozing, intimidatie en honger in zorginstelling C&S 
Misstanden in de zorg Kwetsbare volwassenen én kinderen in een kleine Gelderse zorginstelling kregen weinig hulp, werden geïntimideerd en in sommige gevallen mishandeld. Waarom greep niemand tijdig in?



Afgelopen juli ging het Herstelcentrum dicht, omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en toezichthouders van GGD Gelderland-Zuid geen vertrouwen meer hadden in de zorginstelling die twee locaties in Tiel had. In 2016 werden de eerste problemen geconstateerd, maar die waren voor jeugdbeschermers niet ernstig genoeg. Wellicht omdat zij niet beschikten over alle informatie. Kinderen bleven dus naar de instelling toestromen.

BEWUSTELOOS GEVONDEN

Vooral de kinderen werden slecht behandeld. Een zesjarige zwakbegaafde jongen met epilepsie moest ‘s nachts in een afgesloten kamer verblijven en medewerkers hadden onvoldoende aandacht voor hem. Zodoende werd hij begin dit jaar bewusteloos in het water van het Amsterdam-Rijnkanaal gevonden. Hij overleefde het voorval dat buiten het instellingsterrein plaatsvond.
Volgens de Inspectie kampte Herstelcentrum C&S met een personeelstekort en kon de veiligheid van de kinderen daardoor niet gewaarborgd worden. Eind mei 2018 werden deze kinderen daarom uit de instelling gehaald. In juli volgden de volwassenen. Want ook de zorg aan volwassenen schoot volgens de GGD tekort.

VERVOLGSTAPPEN TEGEN C&S

De gemeenten die zaken deden met de instelling hebben inmiddels beslag laten leggen op de rekeningen, de sociale recherche is momenteel bezig met onderzoek naar de financiën aldaar en wellicht word het Openbaar Ministerie ook bij de zaak betrokken. 













[...]
Een paar weken later vertrekken ook de volwassen bewoners. Het optreden van de Inspectie en jeugdbeschermers sterkt ze in een gevoel dat al jaren sluimerde: het is écht niet normaal wat hun is overkomen. Ze willen hun verhaal kwijt, zeker als ze vermoeden dat de eigenaar een doorstart wil maken. Een aantal van hen zoekt contact met NRC.











Zo kunt u NRC een anonieme tip geven
Op verschillende manieren kunt u een tip geven aan de redactie van NRC. U kunt onze redacteuren natuurlijk mailen of anoniem een tip achterlaten. 
Heeft u gehoord over een misstand? Bezit u documenten die volgens u zo belangrijk zijn dat ze openbaar zouden moeten zijn? Of heeft u een andere tip waarvan u vindt dat het een verhaal in NRC verdient? NRC doet veel aan onderzoeksjournalistiek. Daarbij zijn we afhankelijk van mensen die de moed hebben ons over dit soort kwesties te vertellen, en van documenten die dit ondersteunen.
 







Geen opmerkingen: