dinsdag, april 25, 2017

Vrouw (89) vier jaar de cel in voor doodsteken echtgenoot

Het Parool 
24 - 4 -2017

De hoogbejaarde Antonia M. doodde de man met wie zij 68 jaar samen was in januari 2015 met een messteek. Hoewel de dame 89 jaar oud is, moet zij van de rechtbank vier jaar de gevangenis in.

De Amsterdamse rechter heeft geen twijfel dat het de kleine, breekbaar ogende Antonia M. was die op een winteravond in 2015 een keukenmes in de zij van haar 88-jarige echtgenoot Evert stak, kort voor het avondeten. 

[...]

De hoge leeftijd van Antonia M., die volledig toerekeningsvatbaar is, is reden om haar straf iets te matigen, 'omdat detentie haar naar verwachting zwaar zal vallen.' In de gevangenis zal M. naar alle waarschijnlijkheid op een afdeling terechtkomen voor zorgbehoevende gedetineerden

compleet



...
Verdachte [1928] was, nadat zij het slachtoffer al 5 jaar kende, 63 jaar met hem getrouwd 
...
Hoewel verdachte bij de politie en op de terechtzitting nauwelijks emoties heeft getoond, heeft deze gebeurtenis haar ongetwijfeld zeer aangegrepen. Samen met hun kinderen en kleinkinderen zal zij het sterkst lijden onder het gemis van het slachtoffer, die, na 68 jaar samen, een deel van haar leven was geworden.
...
Uit het dossier komt het beeld naar voren van een echtpaar dat een teruggetrokken bestaan leefde en nauwelijks bezoek ontving. Door zijn sterk verslechterende gezondheid had het slachtoffer de woning al geruime tijd niet verlaten, kon hij zich binnenshuis slechts nog met moeite voortbewegen en kon hij zichzelf eigenlijk niet meer adequaat verzorgen. Het slachtoffer was voor zorg volledig aangewezen op verdachte, die echter niet in staat was om deze voldoende te bieden.

Bij gebreke van een verklaring van verdachte over de toedracht kan de rechtbank slechts gissen naar het motief. Hoewel het op grond van het dossier voorstelbaar is te denken dat verdachte het slachtoffer heeft omgebracht uit onmacht om hem te bieden wat hij nodig had, en uit onwil om daarvoor de hulp van derden in te roepen, blijft dit speculatie. De rechtbank kan hier dan ook geen omstandigheden aan ontlenen om in strafmatigende zin rekening mee te houden.


ECLI:NL:RBAMS:2017:2712

Geen opmerkingen: