dinsdag, juni 09, 2015

Prijs van de Spirituele Zorg voor Geert Vanacker: en dan krijgen ze allemaal een tostie van de Heremieten van Jericho

BRUGGE (KerkNet) – Geert Vanacker, pastor in het psychiatrisch centrum Onze-Lieve-Vrouw van Vrede in Menen heeft de ‘Prijs van de Spirituele Zorg’ gekregen. De prijs is een initiatief van de beroepsvereniging voor katholieke pastores in de gezondheids- en welzijnszorg en wordt uitgereikt op de jaarlijkse studiedag van de vereniging. Die vond dit jaar plaats op zaterdag 6 juni in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Brugge. Met de onderscheiding willen de pastores niet alleen het belang van de spirituele zorg in de kijker
plaatsen, maar ook onderstrepen dat zij de ambassadeurs van de spirituele zorg in Vlaanderen willen zijn.


Spirituele screening

bron: de secretaresse van zijne eminentie 
Geert Vanacker werkt al 30 jaar als pastor in het psychiatrisch centrum Onze-Lieve-Vrouw van Vrede in Menen. Hij stapte in het proefproject met professor Anne Vandenhoeck om een screeningsinstrument uit te werken voor psychiatrische ziekenhuizen. Vanacker werkte mee aan het experiment op één afdeling, verzamelde reacties en resultaten en stuurde van daaruit bij in de werkgroep. Hij ging in zijn ziekenhuis in gesprek met directie en bestuur én bereikte dat er nu op elke opnameafdeling een spirituele screening gedaan wordt.



bron 
“Geert Vanacker is al jaren een voortrekker van de spirituele zorg in zijn voorziening” legt Kristien Henderickx, coördinator van de beroepsvereniging van katholieke pastores, uit. “Dat maakt dat zowel het resultaat van zijn inspanning als het respect voor zijn niet-aflatende enthousiasme voor het beroep van pastor en de toekomst ervan, hem een meer dan terechte ontvanger van de ‘Prijs van de Spirituele Zorg’ maken.”

2de editie

Het is pas de tweede keer dat de prijs, waarvoor de kandidaten door de leden zelf worden voorgedragen, wordt uitgereikt. Kristien Henderickx: “De beroepsvereniging besliste om het ene jaar de prijs uit te reiken aan een niet-pastor, die vanuit de eigen expertise toch
aandacht vraagt voor de spirituele dimensie in de zorg én het andere jaar aan een pastor of een pastorale dienst voor hun uitdrukkelijke inzet voor de spirituele dimensie die ook inspirerend kan werken naar andere pastores of voorzieningen toe. De eerste keer ging de prijs naar Mieke Vermandere, vorser van het academische centrum voor huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven. Zij was toen net gepromoveerd met haar doctorale proefschrift: ‘Spirituality at the end of life: art or science?’” 

Geen opmerkingen: