Kritiek op stopzetten regeling melden kindermisbruik RKK
Foto ANP/ Koen Suyk
BINNENLAND
Organisaties van misbruikslachtoffers in de Rooms-Katholieke Kerk hebben kritiek op het per 1 juli stopzetten van de regeling om kindermisbruik te melden. Dat zeggen KLOKK, de grootste organisatie van misbruikslachtoffers, en het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vandaag in NRC Handelsblad.
KLOKK was in eerste instantie nog akkoord gegaan met het voorstel van de bisschoppen en de oversten van congregaties om de regeling stop te zetten, maar eist nu toch dat slachtoffers langer klachten kunnen melden. Het VPKK is nooit akkoord gegaan.
Volgens de voorzitter van KLOKK, Guido Klabbers, is zijn organisatie “wat goedgelovig geweest”. Hij kreeg van de bisschoppen en de oversten van de congregaties te horen dat het Vaticaan problemen had met de klachtenregeling, omdat deze in strijd was met het kerkelijk recht. Klabbers: “Dat zou voor de slachtoffers nadelig hebben uitgepakt.” Nu de datum, 1 juli, in zicht komt heeft hij spijt. Klabbers wil nu ‘hard vechten’ om nog ruimte te creëren. “De Kerk is buitengewoon listig in hoe ze dit spel speelt.”
NIEUWE REGELING ALLEEN VOOR ACTUELE KWESTIES
Er wordt aan een nieuwe meldingsregeling gewerkt. Die is enkel voor actuele kwesties. Wie ná 1 juli nog met een melding over het verleden komt, is daarmee slechter af dan vóór het misbruikschandaal in 2010 losbrak. Tot die tijd was er namelijk een procedure van de instelling Hulp en Recht die wél klachten tegen overleden daders en verjaarde zaken behandelde.
Meldingen kunnen nog tot 1 oktober worden omgezet in een klacht.In totaal zijn er al 3.250 meldingen binnengekomen, 2.987 daarvan gingen over misbruik en 263 over mishandeling. Uit de meer dan drieduizend meldingen zijn 1.585 klachten voortgekomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten