vrijdag, september 04, 2009

Adoptieouders houden zich doof

Trouw
Podium
2 september 2009
Hilbrand Westra,
United Adoptees International, organisatie van geadopteerden

Ouders zwijgen over misstanden bij adoptie. Het komt hen niet uit, want ze hebben een kinderwens.

Het vertrek van Ina Hut als directeur van adoptiebureau Wereldkinderen deed zelfs buiten Nederland stof opwaaien. Opvallend is dat adoptieouders in Finland, Australië en de Verenigde Staten adhesie betuigden; zij toonden begrip voor haar argument dat zij niet langer de verantwoordelijkheid wil dragen voor interlandelijke adoptie, zolang er misstanden zijn.

...
Er is een zwijgcultuur ontstaan, gevoed door de politieke en economische belangen die gepaard gaan met adoptie. En dat komt vele wens- en adoptieouders goed uit. Immers, de erkenning van misstanden brengt de kinderwens van velen in de gevarenzone.

Trouw beweerde in een hoofdredactioneel commentaar onlangs dat ook “ouders, met hun kritische boeken en kritische vragen’’ zoveel aandacht vragen voor de belangen van de kinderen. Dat is een grove schending van de werkelijkheid.

Het zijn juist níet de wens- en adoptieouders die met berichten over misstanden naar buiten kwamen maar geadopteerden. Geadopteerden die, vaak met gevaar voor eigen leven, veldonderzoek doen in de landen zelf. Het is aan deze vertegenwoordigers van de eerste generatie te danken, dat we weten wat er onder andere afspeelde in India, China, Sri Lanka, Haïti, Brazilië, Malawi, Argentinië en Korea.

...
De adoptieouders en de directeuren van andere adoptiebureaus weten hetzelfde als Ina Hut, maar kunnen de moed niet opbrengen om te erkennen dat ook zij een deel uit maken van het proces dat grote kenmerken heeft van een corrupt machtsblok, en dat adoptie heet.

Geen opmerkingen: