zaterdag, november 03, 2007

rules of engagement










Geplaatst door Theo Borgermans
za 3 nov '07


VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Goede christenen moeten ook goede burgers zijn en dat houdt in dat zij netjes hun belastingen betalen. Dat zei paus Benedictus XVI woensdag in aanwezigheid van 30.000 gelovigen tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome.
Daarmee geeft de paus impliciet gehoor aan de Italiaanse premier Romano Prodi, die de steun vroeg van Italiaanse priesters in de strijd tegen de belastingontduiking.


Prodi deed zijn oproep eind juli in het Italiaanse weekblad ‘Famiglia Cristiana’, waarin hij ook aangaf dat een op drie Italianen belastingen ontduikt.

Mgr. Bruno Forte, bisschop van Chieti-Vasto, had eerder opgeroepen tot begrip voor Italianen die minder nauwgezet belastingen betalen.
“De regering zou meer steun krijgen van de belastingbetalers, indien zij hen duidelijk maakt dat hun geld goed besteed wordt”, had mgr. Forte toen geopperd.




Paus: ’Kerk zoekt geen voorrechten of economische voordelen’
Geplaatst door Theo Borgermans op do 4 okt '07

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft vandaag verklaard dat de Kerk geen voorrechten of economische voordelen zoekt. Die verklaring komt er nadat de Europese Commissie overweegt een onderzoek in te stellen naar de fiscale voordelen waarvan de Italiaanse Kerk geniet.

"De Kerk zoekt geen macht, staat niet op privilegies en aast niet op economische- en sociale voordelen’ verklaarde de paus bij de ontvangst van Antonio Zanardi Landi, de nieuwe ambassadeur van Italië bij de H. Stoel.

’De Kerk wil enkel de mens dienen met Jezus Christus als voorbeeld’, voegde Benedictus XVI er aan toe. Hij verwees niet naar de plannen van de Europeese Commissie

Begin september verklaarde kardinaal Tarcisio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan, dat de polemiek over de fiscale voordelen van de Italiaanse Kerk erop gericht is
’de geloofwaardigheid van de katholieke instellingen in het gedrang te brengen’.

De Italiaanse Kerk is vrijgesteld van belastingen voor een aantal commerciële activiteiten zoals de opvang van bedevaarders. (tb)






Geen opmerkingen: