woensdag, november 07, 2007

Hulp en Recht

Een mooie reactie, van een bestuuurder. Over zelfreinigend vermogen.

Van een bestuurder van een commissie die in het leven moest worden geroepen omdat er smerigheid was. Da's geloven tegen de klippen op.

Ze werd danook ook in de steek gelaten door een minister.
En besturen besturen.

Hulp en Recht:
Priesters gescreend, vrijwilligers straks ook

woensdag 7 november 2007 UTRECHT (RKnieuws.net)
Geplaatst door Theo Borgermans op (Bron: Nederlands Dagblad)

- Iedereen die in een rooms-katholieke parochie wordt aangesteld als kerkelijk vrijwilliger, moet vanaf 1 januari verklaren dat hij geen verleden heeft als dader van seksueel misbruik. Deze regel gold al voor priesters en leden van religieuze orden in de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat zegt secretaris Maria ter Steeg van de instelling Hulp en Recht. Die is in 1995 door de kerkleiding opgericht om slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken te helpen.

Minister Hirsch Ballin (Justitie) liet gisteren weten dat hij een verplichte verklaring - zoals in het onderwijs geldt - voor priesters en kerkelijk werkers niet nodig vindt. Het Tweede Kamerlid Raymond de Roon (PVV) had daarom gevraagd.

Volgens Ter Steeg hanteren de bisschoppen zelf al zo’n verklaring bij benoemingen. Priesters die naar een ander bisdom overgaan, moeten een verklaring omtrent het gedrag overleggen.

Per 1 januari wordt die regel uitgebreid tot mensen die als vrijwilliger worden benoemd, bijvoorbeeld als koster of koordirigent in een parochie.

De Roon stelde Kamervragen na een tv-uitzending eind september. Het programma Netwerk
(klik voor de uitzending)
vroeg zich af of seksueel misbruik door priesters ook in Nederland voorkomt.

Met name in de Verenigde Staten, Ierland en onlangs in Duitsland zijn nogal wat schandalen in de publiciteit gekomen. In de VS werden tot dan toe betrapte priesters vaak overgeplaatst, waarna ze opnieuw in de fout konden gaan.

Volgens Netwerk komt het ook in Nederland voor, dat priesters of kloosterlingen na zo’n misdrijf elders in de kerk weer aan het werk komen, soms ook weer met kinderen.

Het programma belde onder meer met een priester en trof hem op jeugdkamp met de misdienaars uit zijn nieuwe parochie. Een andere priester, die wel uit het ambt was gezet, deed elders vrijwilligerswerk. Ook bleek een pater nog in zijn kloosterorde actief, zonder dat zijn medebroeders van zijn verleden wisten









Mahony:
nederlands fabrikaat, mirakels goed.



In dat Verwegistan en elders hebben gelovigen met behulp van het burgerlijk recht en de media de RK Kerk echter inmiddels gedwongen het Sacrament van de biecht weer in te voeren!

Kwestie van cultuur. Niet van homofiele pedo's, maar van transparantie.

Niet opgelet

,,Het zal best eens hier en daar gebeuren dat een benoemende instantie niet goed oplet'', reageert Maria ter Steeg. Maar zij benadrukt dat de bisschoppen als regel stellen dat een dader van seksueel misbruik niet weer in een functie mag komen waar hij met kinderen te maken heeft.

In het tv-programma werd ook gesuggereerd dat Hulp en Recht slachtoffers zou tegenwerken om een formele klacht in te dienen. Ter Steeg erkent dat iemand dat gevoel kan hebben. ,,Maar wij zouden daar geen enkel belang bij hebben. Wij zijn er juist om seksueel misbruik te bestrijden.''

In de Protestantse Kerk moeten aankomende predikanten eenmalig een 'verklaring omtrent belijdenis en wandel' overleggen, die is afgegeven door hun gemeente van herkomst, zegt een woordvoerder.

Bij vertrek naar een andere gemeente moet worden vastgesteld dat er geen kerkelijke tuchtprocedure tegen de predikant loopt.

Voor de PKN is niet te overzien wat de gevolgen zijn als zo'n verklaring gevraagd zou moeten worden van álle vrijwilligers die in de kerk bezig zijn, Minister Hirsch Ballin schrijft dat hij contact heeft gehad met de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en ook met moslimorganisaties.

Volgens hem zien zij het belang om seksueel misbruik te voorkómen en doen ze daar al hun best voor. Een verplichte verklaring omtrent het gedrag vindt hij daarom voor kerkelijke voorgangers en werkers niet nodig.

Over de moslims merkt hij op, dat bij lessen in de moskee meestal ouders aanwezig zijn. ,,De kans op seksueel misbruik acht men daarom uiterst gering.''

Hirsch Ballin voelt in elk geval niets voor het PVV-idee van een website om kerkelijke misbruikers aan de kaak te stellen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

!!!!!

crispina zei

ik vind het een erg leuke reactie, dank je wel. Maar wil je het aub even vertalen voor me.
Dan weet ik ook wat je
ermee bedoelt :-)

Maar bedankt voor de lach die je hier nu ermee organiseerde. Kon hem wel even gebruiken.