dinsdag, september 10, 2019

Ha, daar hebben we Trimbos en het Fiom weer. Moeders zat!

Voor het eerst stelt een Nederlandse moeder die haar kind heeft moeten afstaan de Staat aansprakelijk voor het leed dat haar is aangedaan. Trudy zegt in de jaren zestig gedwongen te zijn haar zoon af te staan, omdat ze ongehuwd zwanger raakte. De zorg voor ongehuwde moeders was er in die tijd volledig op gericht om moeder en kind te scheiden, terwijl volgens advocaat Lisa - Marie Komp van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira toen al in Nederlandse en internationale wetgeving was vastgelegd dat de band tussen moeder en kind in principe behouden moet blijven. 



10 - 9 - 2019 
Trouw


Trudy moest haar kind afstaan, nu stelt ze de Staat aansprakelijk.





De eerste grote klap kwam in november 1967. Trudy (21) is vijf maanden in verwachting en ongehuwd. Ze heeft haar opleiding tot verpleegkundige afgerond zonder iemand over haar zwangerschap te vertellen. Hadden de nonnen bij wie de vrouwen tijdens de verpleegstersopleiding inwoonden het geweten dan had ze er onmiddellijk uit gelegen. Daar twijfelt ze geen moment aan.
Nu is ze terug bij haar ouders, in de volle verwachting dat ze daar kan bevallen van haar kind. Daarna zal ze een baan zoeken en een huis waar ze haar zoon zal opvoeden. Haar vriend, de vader van de baby, blijkt een ander meisje te hebben. Het zij zo, denkt ze, dan doe ik het alleen.
Maar in plaats daarvan neemt haar moeder haar mee naar buiten, uit wandelen, en vertelt haar dat ze het kind moet afstaan. Trudy is niet welkom in haar ouderlijk huis. “En thuis was best een groot huis. Maar het kon niet. Het was onmogelijk.” Ik heb iets voor je geregeld, zei haar moeder op die herfstdag, meer dan vijftig jaar geleden. Ze stuurde haar dochter naar de Paula Stichting in Oosterbeek, naar een tehuis voor ongehuwde moeders.
.....
Haar pasgeboren zoon werd tegen haar zin weggehaald: "Het is mensonterend"
Intervieuw
Trouw Petra Vissers
KLIK

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Sander Dekker staatssecretaris is.
Hij is minister van rechtsbescherming.

Geen opmerkingen: