donderdag, februari 19, 2015

ver Ontschuldigen

Uitzending: woensdag 18 februari 2015, 23.00 uur op NPO 2
Herhaling: donderdag 19 februari, 19.40 uur, NPO DOC

Documentaire waarin een groep slachtoffers van seksueel misbruik voor het eerst openhartig vertelt over wat hun door leden van de rooms-katholieke ‘Broeders van Maastricht’ ( Brothers FIC)  is aangedaan.

Na meer dan vijftig jaar doorbreken ze hun zwijgen. In de documentaire Misbruikte mannen vertelt een groep slachtoffers van seksueel misbruik voor het eerst openhartig over wat hun door leden van de rooms-katholieke ‘Broeders van Maastricht’ is aangedaan. Gezamenlijk zijn ze begonnen aan een ingewikkelde strijd voor genoegdoening. Regisseur Doret van der Sloot volgde vier jaar lang dit proces met haar camera. Haar verslag wordt woensdag 18 februari om 23.00 uur op NPO2 door de NTR uitgezonden.
In hun strijd om erkenning komen pijnlijke details op tafel: “Als ik eenmaal in de donkere kast zat, pakte de broeder me stevig vast en duwde me tegen de muur. Verkrachtte me. Die ene keer dat ik me verzette, greep hij me bij de keel en dreigde me te wurgen. De angst die zich van mij meester maakte zit nog steeds in mijn lichaam, na 50 jaar.” In Misbruikte Mannen zoeken de slachtoffers allemaal naar een manier om het leed draaglijk te maken. Een van hen, nu 61 jaar, besluit terug te keren naar het internaat in Amersfoort waar hij langdurig werd mishandeld.

Trauma’sHet waren vrijwel allemaal weerloze jongetjes van 7, 8 en 9 jaar. Vijftig jaar later spreken ze over de gevolgen van hun trauma’s: claustrofobie, mislukte huwelijken, vliegangst en een altijd aanwezig gevoel van waardeloosheid. Gezamenlijk hebben ze zich bij de Broederschap gemeld voor erkenning, vergelding en financiële compensatie. In emotionele gesprekken doen ze uit de doeken hoe de daders gebruik maakten van de hobby’s van de kinderen om hen op onbewaakte momenten te isoleren. De documentaire bevat intieme omschrijvingen van wat heeft plaatsgevonden in schimmige kamertjes en op donkere plaatsen van de katholieke internaten. Hoe kon dit alles onopgemerkt blijven? En wat was de rol van de ouders?
Doret van der Sloot: “Mannen zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Daarom wilde ik deze zoektocht naar erkenning vastleggen. Ik wil ook graag laten zien dat het misbruik niet alleen een enorme impact heeft op het leven van de slachtoffers,  maar ook dat van hun partners.”

KorrelatieNa de uitzending kunnen mensen die daar behoefte aan hebben contact opnemen met hulpverleners van Korrelatie, tel. 0900 1450 (€0,15 per minuut).
Korrelatie is een landelijke hulplijn voor mensen met psychische en psychosociale problemen. www.korrelatie.nl.







Geen opmerkingen: