16/09/11
De Morgen
Voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent is vanochtend de groepsvordering tegen de Belgische bisschoppen, de hogere oversten van de Belgische religieuzen en de Heilige Stoel ingeleid. "De dagvaarding is nietig omdat de rechtsregels niet gevolgd zijn", verklaarde Fernand Keuleneer, advocaat van de Belgische bisschoppen, kardinaal Danneels en de Unie van Religieuzen van Vlaanderen.
De groepsvordering gebeurt in naam van een groepering van slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. Momenteel hebben zich een 70-tal personen aangemeld als slachtoffer."Daarnaast hebben we contact met een vijftigtal andere slachtoffers, die nog niet beslist hebben of ze zich bij de groepsvordering aansluiten", zegt Christine Mussche, advocaat van de slachtoffers. Een tiental slachtoffers was vanochtend aanwezig voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent.
Kerk aansprakelijk
"De slachtoffers willen in de eerste plaats erkenning. Het is duidelijk dat de Kerk aansprakelijk is omdat seksueel misbruik van minderjarigen werd gedoogd. De betrokkene werd gewoon overgeplaatst naar een andere parochie waar het misbruik verder kon plaatsvinden", zegt advocaat Mussche nog.
Drie rechters
De zaak werd echter onbepaald uitgesteld omdat het dossier verwezen moet worden naar een kamer met drie rechters. De verdediging van de Belgische bisschoppen, kardinaal Danneels en de Unie van Religieuzen van Vlaanderen legde wel al conclusies neer. "De dagvaarding is nietig omdat de rechtsregels niet gevolgd zijn", zei Fernand Keuleneer, die niet verder in detail wou treden. De advocaat treedt op voor de bisschoppen, maar niet voor de eveneens gedagvaarde Roger Vangheluwe, die niet vertegenwoordigd was. Ook de advocaten van de Heilige Stoel menen dat de rechtbank van eerste aanleg in Gent een gebrek aan rechtsmacht heeft in deze zaak.
Nooit zo snel
"De kerkelijke overheid was nog nooit zo snel met conclusies." Dat zei priester op rust Rik Devillé. Devillé was de priester die in de jaren 90 misbruik in de katholieke kerk naar buiten bracht. "We hadden niet anders verwacht", zegt Linda Opdebeeck van slachtoffervereniging Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. "We hebben als slachtoffer hard gewerkt om te overleven en hier te geraken. Eindelijk staan we voor de rechtbank, en we zijn niet van plan op te geven." (belga/sg)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten