woensdag, december 24, 2008

Fiets met zijwelletjes.

Hee kleine meid, op je kinderfiets...

(Trouw)

Simonis krijgt fiets van Duitse bisschop religie en filosofie 23 december 2008

UTRECHT (ANP) - Kardinaal Simonis heeft een fiets cadeau gekregen van de Duitse bisschop Gebhard Fürst. Simonis vertelt dinsdag stomverbaasd te zijn over het cadeau van zijn Duitse collega.

De fiets werd eind november bezorgd. ,,Een mooi cadeau met een prachtige brief erbij'', aldus Simonis. De oud-bisschop van Utrecht en Fürst spraken elkaar eind mei tijdens de Katholiekendagen in het Duitse Osnabrück. Aan het ontbijt werd door beide heren gesproken over het geloof, de problemen van deze tijd, maar ook de oorlog.

Simonis vertelde Fürst dat de oorlog diepe wonden in de mensenziel heeft achtergelaten. ,,Ik vertelde dat ik als 12-jarige jongen de machteloze woede voelde toen de Duitsers de fiets van mijn zusje Do inpikten'', aldus Simonis. Volgens de kardinaal maakte het verhaal diepe indruk op de Duitse collega en een half jaar na het gesprek stond de fiets voor de deur.

,,Het is een symbolisch gebaar'', zegt Simonis.
Simonis zal de fiets zelf niet gebruiken. ,,Ook mijn zus Do heeft een fiets'', zegt Simonis. De fiets wordt cadeau gedaan aan iemand die hem goed kan gebruiken.

Kerk weigert 30 slachtoffers seksueel misbruik te vergoeden
Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 23 december 2008 om 08:35u (Bron: HLN)

BRUSSEL (RKnieuws.net) - De kerk weigert slachtoffers van seksueel geweld door geestelijken te vergoeden. De feiten zijn nochtans erkend en een speciale commissie kende de schadevergoedingen toe, zo meldt Het Laatste Nieuws dinsdag.

"Een slachtoffer van ernstig misbruik heeft recht op gemiddeld 50.000 euro. Maar als er schadebedragen worden genoemd, klappen de daders en hun oversten dicht", klaagt Godelieve Halsberghe in de krant. Zij is de voorzitster van de "interdiocesane commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in de pastorale relaties", die de schadevergoedingen toekent.


Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels, zegt dat de commissie haar boekje te buiten gaat. "Ze werd opgericht om te adviseren bij klachten van slachtoffers. Niet om schadevergoedingen op te eisen", luidt het.

Herder: Mag ik hier een vaste burcht voor een ander graven?


Processie 1000 jaar pest en kinderen. Le Saint Cordon, Valenciennes

Geen opmerkingen: