woensdag, november 19, 2008

825 miljoen voor slachtoffers misbruik Ierland

Elke maand worden 220 dossiers afgehandeld
Geplaatst door Theo Borgermans op donderdag 13 november 2008

DUBLIN (RKnieuws.net) - Ieren die als kind zijn misbruikt in instellingen als weeshuizen en scholen, hebben bijna 825 miljoen euro aan schadevergoeding ontvangen. Dat heeft de raad die voor de toekenning van de vergoedingen verantwoordelijk is, dinsdag laten weten.
Van de 14.541 mensen die een aanvraag voor een uitkering wegens fysiek, seksueel en emotioneel misbruik hebben ingediend, hebben er 10.796 inmiddels een positieve reactie op hun verzoek ontvangen. De staat financierde de meeste instellingen waar het misbruik sinds de jaren dertig van de vorige eeuw plaatshad, maar de leiding was meestal in handen van rooms-katholieke ordes en congregaties. Het betreft scholen, weeshuizen, ziekenhuizen en kindertehuizen.

De raad, die in december 2002 werd opgericht, hoopt zijn werkzaamheden eind volgend jaar te hebben afgerond. Elke maand worden ongeveer 220 dossiers afgehandeld. 25 personen hebben de maximale schadevergoeding, een bedrag tussen 200 duizend en 300 duizend euro, ontvangen. De gemiddelde uitkering is ruim 65 duizend euro.

Zes jaar geleden zegden achttien religieuze ordes en congregaties de staat 128 miljoen euro toe als onderdeel van een overeenkomst waarbij hun werd beloofd dat zij niet voor het misbruik zouden worden vervolgd.

Geen opmerkingen: