vrijdag, april 18, 2008

Antwoord aan Kirk, 60 jaar Mensenrechten en de Paus

Kirk Pinar wrote:

Je kunt zeggen van deze paus wat je wil, maar ik heb het grootste respect voor de wijze waarop hij openlijk toegeeft dat de Catholica wat betreft de pedopriesters enorm te kort is geschoten.
Vooral zijn pastorale woorden tot de slachtoffers zeggen mij veel.
Wel is het opvallend dat misbruikte knaapjes alleen in de USA al miljarden aan schadevergoeding hebben weten te krijgen. Terwijl er elders op de wereld deze misbruikte kinderen helemaal niets krijgen. De kerk zou eigenlijk alle slachtoffers hetzelfde moeten geven. Dit omdat het toch niet hoort uit te maken of je een Afrikaans of Amerikaans slachtoffertje bent van pedopriesters.

Kirk Pinar







Geen enkel mens, vrouw noch man, onverschillig waar ter wereld, mag seksueel misbruikt worden door onverschillig wie en in welke machtsrelatie dan ook.
Seksualiteit is net als het Recht op Leven en op Vrijheid van Geweten, Geloof ieders onvervreemdbaar eigendom.
Onlosmakelijk met elkaar verbonden en onvervreemdbaar, vereist daarom beschermd te worden.

Dat dat dus zeker het geval is t.a.v. kinderen/jongeren - waar dan ook, en onverschillig of dat nu jongens of meisjes zijn - is dus evident en zou een overbodige opmerking dienen te zijn. Helaas...etc.

Een aantal van de vroegere (jeugd)slachtoffers van seksueel misbruik dat mogelijk was en is binnen de machtsverhoudingen binnen de RKK, hebben als burger in hun Staat hun Recht kunnen krijgen.

Bij dat Recht horen in de VS ook de schadevergoedingen zoals die zijn toegekend conform dat Recht, door de rechter. Of in andere hiertoe bestaande procedures, waaraan de Kerk, gedwongen door dat burgerlijk recht, veelal haar voorkeur heeft gebleken te geven.

Als zodanig zijn er dus géén "misbruikte knaapjes" die "geld hebben weten te krijgen." (Overigens ook geen misbruikte meisjes).

Geld overigens wat in de meeste gevallen bovendien hard nodig is tbv. het betalen van noodzakelijk gemaakte psycho-sociale en juridische hulpverlening, volgens het inmiddels ook in Nederland steeds meer bekende idee van "de vervuiler betaalt!", kosten welke o.a. in Nederland grotendeels betaald worden door belastingbetalers!

Bovendien wordt het overgrote deel van dit geld betaald door de verzekeringen, niet door de Kerken. Een van de redenen waarom de Kerk liever gebruikt maakt van de procedures tot onderlinge schikkingen ter voorkoming van de open informatie als via de rechtzaken: dubbele afkoopsommen, en heel letterlijk.

De slachtoffers waar jij het over hebt zijn volwassen mensen die een vreselijk gevecht hebben moeten leveren met zichzelf, hun families en gezinnen, vrienden, omgeving en vooral de Kerk en de burgerlijke wetgeving om dat Recht te krijgen.

Zonder enige twijfel zijn er ook heel veel binnen de RKK misbruikte knaapjes en meiden die inderdaad geld kregen; deze week loopt bv. de VS zaak van een priester die meiden 1 dollar gaf.

Maar ook daarvan kun je niet zeggen dat dit een gift - of schadevergoeding, zelfs integendeel! - is van de Kerk.
De Kerk gééft dus géén geld.
De Kerk voldeed slechts, én in een beperkt aantal gevallen die hierop aanspraak konden doen, o.a. door wijzigingen in de burgerlijke wetgeving, aan haar juridische verplichtingen, of was deze verplichtingen met een afkoopsom vóór.

Fijn dat de pastorale woorden van de Paus tegen de slachtoffers je veel zeggen. Ik hoop dat het je inspireren mag.
Maar de Paus respect betonen voor zijn uitspraken vind ik een diepe belediging.
Van zowel de man zelf en zijn integriteit, zijn Geloofskeuzes, als van de functie van de Paus.

Het enige waarvoor hij respect verdient zijn m.i. 2 zaken:
- de uitspraak dat hij het niet begreep.
Niemand heeft kunnen begrijpen wat er is gebleken, blijkt en nog zal blijken de komende jaren wat er aan smerigheid is gebeurd. Dat is mede - en wereldwijd - de verschrikking van dit misbruik. Waarvan iedereen slachtoffer is!
En zeker de direct betrokkenen, de misbruikte kinderen voorop.

- Zoals hij, zijn staf, en Sean P. O'Malley van Boston c.s. respect verdienen, dat zij gezwegen hebben over de ontmoeting met enkele slachtoffers.

Maar hierbij verdienen voorál de betrokken vroegere slachtoffers, en hún mensen die hen al die tijd hebben gesteund het respect.

Voor hún moed deze historische ontmoeting mogelijk te maken, als onderdeel van een ongekende historische ontwikkelingen wereldwijd.
Niet alleen mbt. kerkelijke machtsverhoudingen en de letterlijk levensgevaarlijke consequenties die, als is gebleken door het kerkelijk seksueel misbruik, kan hebben,
maar óók voor de ontwikkelingen mbt. Mensenrechten en de internationale noodzakelijke interreligieuze dialoog daarover.

Hoe verschrikkelijk dan ook, wanneer de Paus op het terrein van Ground Zero loopt en met betrokken families die geliefden kwijt raakten, ook in heldendaden van brandweerlieden, is het m.i. niet zo heel gek je te realiseren dat ook ontwikkelingen binnen en met de Islam mede hebben bijgedragen tot wat er deze week is gebeurd op het terrein van het kerkelijk seksueel misbruik binnen de RKK!!

Het is verschrikkelijk dat mensen, die binnen de RKK ooit als kind seksueel misbruikt werden en daaronder zo (hebben) moeten lijden, die rol ook moeten hebben.
Zij hebben hun aandeel genomen. Zoals de Paus en zijn mensen hun aandeel leverden.
Alleen, opnieuw, waren de keuzes niet gelijk.
Opnieuw hadden die vroegere slachtoffers geen keuze.

Die mensen waren knaapjes! Maar dat is al héél lang geleden.
Behalve, misschien, voor hén zelf, in de psychische gevolgen van dat misbruik in hun noodzakelijke en mogelijke ontwikkelingen als de bijzonder waardevolle volwassenen die zij waren en zijn!

Noem hen dus géén knaapjes. De onschuld die hoort bij dat woord werd hen definitief afgenomen. Door hun misbruikers én door de RKK, mn. de kerkelijke hierarchie!

Wat jij en wij allemaal -wereldwijd - van ze mogen hebben gaven zij vrijwillig!
Daar hoort het dank je wel bij.
Zij waren, net als die Paus, gezámenlijke pastoraal aan het werk.

Haal het niet in je hersens hen dát óók nog eens af te nemen! Hun Geloof is, net als hun seksualiteit, onvervreemdbaar van hén.
Daar mogen zij mee doen wat zíj willen.

Maar inderdaad, jouw hersens, jouw geloof, is vanzelfsprekend van jou.
Maar de Paus is geen rand-idioot, die slachtoffers en hun mensen geen knaapjes, maar wereldleiders. Ieder op hun manier.

Misschien wil je dus nog wel eens verder nadenken. Net als ik.
Ook jij bedankt, dus!

Geen opmerkingen: