maandag, augustus 21, 2023

Aanpak kindersekstoerisme: "aantekening in paspoort van veroordeelde pedoseksuelen realistischer en effectiever dan deze intrekken"

Al jaren reizen Nederlandse veroordeelde zedendelinquenten naar het buitenland waar zij zich ongestraft kunnen vergrijpen aan zeer kwetsbare kinderen. Een aantekening in het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen maakt het onmogelijk om ongemerkt naar landen buiten Europa te reizen.
 
Terre des Hommes reageert hiermee op het voorstel van de rapporteur Mensenhandel in de Volkskrant om het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen in te trekken. Het intrekken van het paspoort zou alleen gelden voor veroordeelde pedoseksuelen met een hoge kans op herhaling, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste plegers zich na langere tijd weer vergrijpen. Terre des Hommes wil daarom geen onderscheid maken in een verlaagd of verhoogd risico op herhaling. 

Aantekening realistischer en effectiever
"Een aantekening in het paspoort is realistischer en effectiever", stelt Hans Guijt van Terre des Hommes. Hij en zijn team leggen de laatste hand aan een rapport over de problemen waar justitie in de aanpak van kindersekstoerisme tegen aan loopt. "Voor daders is het te makkelijk om kinderen te misbruiken in het buitenland en voor de Nederlandse justitie te moeilijk om het probleem aan te pakken."
 
Intrekken niet waterdicht
Bovendien is het intrekken van het paspoort niet waterdicht, want administratieve rompslomp zorgt ervoor dat de maatregel niet direct is opgenomen in het systeem. In het verleden is gebleken dat zedendelinquenten nog op allerlei manieren wegkomen, zoals Bas R. in 2009 en vorig jaar verdween Richard B. in de Filippijnen. De rapporteur stelt voor om dit te ondervangen met de afgifte van een verklaring van goed gedrag in het Engels. "Er is geen kindertehuis in Cambodja die daar naar gaat vragen tijdens een sollicitatie", reageert Hans Guijt. "Maar een paspoort moet overal worden getoond, ook in dat kindertehuis."
Eenmaal in het land zelf is het moeilijk om de dader op te pakken en te laten vervolgen. "Bovendien is het dan al te laat, we willen dat landen op de hoogte zijn van de zedendelinquent. Het is dan aan de landen zelf om actie te ondernemen." 

Het rapport van Terre des Hommes over de aanpak van kindersekstoerisme wordt begin september aangeboden aan de Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten.