woensdag, mei 12, 2010

Kaatje en Ko schoon schip; amice, hoe heette de burgemeester?




Met een diepe buiging voor een vette knipoog
naar: Damiaan van Goes

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind is een van de mooiste verdragen die de mensheid kent. Het is door 193 landen geratificeerd. Het verplicht overheden er voor te zorgen dat kinderen recht hebben op verzorging, bescherming en participatie. Het gaat om het recht op onderwijs, gezondheidszorg, en een veilige plek om te wonen en te spelen. Het verdrag garandeert ook de bescherming van kinderen tegen mishandeling, kinderarbeid, verwaarlozing, de gevolgen van oorlog en seksuele uitbuiting.

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind is de vertaling dat mensenrechten ook voor mensenkinderen gelden, dat jeugdigen ook medeburgers zijn, dat minderjarigen geen rechtsobjecten, maar rechtsubjecten zijn, dat kinderen moeten opgroeien in de complexe maatschappij in de sfeer van solidariteit, participatie en verantwoordelijkheid. Kinderen zijn geen kleine volwassenen, maar burger-in-de-groei. Kinderen zijn enerzijds kwetsbaar en anderzijds sterk.

Kinderrechten zijn de vertaling van een optimistische kijk op de jeugd, zonder de problemen die kinderen hebben of weg te moffelen.

De huidige samenleving lijkt de problematische kant steeds te benadrukken. Het kinderrechtenhuis propageert oplossingen en kansen, en niet problemen en bedreigingen.






Geen opmerkingen: