zaterdag, april 24, 2010

Machtsmisbruik: Waar is de man die seksueel werd misbruikt door Roger Vangheluwe inmiddels slachtoffer van?

Vangheluwe 23-4:

Toen ik nog geen bisschop was en ook nog enige tijd daarna heb ik een jongen uit een bevriende omgeving * seksueel misbruikt. Het slachtoffer blijft erdoor getekend.

Tijdens de voorbije decennia heb ik dit herhaaldelijk bekend tegenover hem en zijn familie en om vergeving gevraagd. Maar zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing.

Door de mediastorm van de laatste weken is het trauma weer sterker geworden. Het is niet langer houdbaar. Ik heb ontzettend veel spijt van wat ik gedaan heb en bied mijn diepe excuses aan aan het slachtoffer en zijn familie en ook aan de hele kerkgemeenschap en aan de maatschappij.
...
"



13.52 maakt het nieuws, intervieuw direct na de persconferentie, bekend dat
-het om een neef gaat, in de thuisomgeving * "dus bij de familie thuis"
- Leonard duidelijk heeft gemaakt dat Vangheluwe zijn ontslag moest nemen
- Leonard duidelijk heeft gemaakt dat had hij dat niet gedaan, hij - Leonard - contact op zou hebben genomen met Rome*.
- dat in de vroege jaren negentig Rik Duvilé op de hoogte is gebracht door een pastoor, vertrouwenspersoon van het slachtoffer*,
- Rik Duvilé het misbruik in de vroege jaren negentig heeft aangekaart bij Danneels ** aartsbisschop/kardinaal (én vorzitter Pax Christie International )
- dat Daneels er toen niets mee heeft gedaan, ook geen contact heeft opgenomen met Vangheluwe
- de man, ( bij meerdere personen !) al in de vroege jaren 90 om hulp heeft gevraagd maar niet kreeg.
(- Rik Duvilé het kennelijk niet eens is met , danwel zich niet gebonden acht aan de richtlijnen vanuit het Vaticaan)


* *Hoewel het ingaan van de richtlijn vanuit Rome altijd politie aangifte , bediscussieerbaar blijkt, is deze gepubliceerd 12 april 2010, dus in ieder geval vooraf aan het door het slachtoffer gezochte contact met de commissie resp. geinformeerd worden van Leonard dd. 20 april !

*** hetgeen hem - papabile volgens vatican watchers - in een interessante vergelijkbare positie brengt mbt een probleem wat, zoals bekend is sinds 21-3-2010, Ratzinger als aartsbisschop Munchen-Freisner mbt Hullerman achterliet. (vanzelfsprekend zónder mbt. het misbruik hierbij de vergelijking Vangheluwe en Hullerman te willen c.q. kunnen suggereren) , om een aantal andere van deze "heren" die momenteel voortdurend in het nieuws zijn door hun verantwoordelijkheden en keuzes mbt stilzwijgen van misbruik maar niet eens te noemen.

Katrien Saelens verslag: Afgelopen dinsdag contacteert het slachtoffer Peter Adriaenssens, voorzitter van de commissie die klachten over seksueel misbruik in de kerk behandelt. Hij vertelt over het jarenlange misbruik tijdens zijn jeugd. Na al die jaren geeft het slachtoffer eindelijk zijn geheim prijs.
P.A. : "Het slachtoffer had in ieder geval zeer weinig vertrouwen in de kerk. Hij heeft meerdere pogingen gedaan in het verleden om Msgr. Vangheluwe te overtuigen van zichzelf discreet terug te trekken, wat niet lukte."
K.S.: Maar de recente ruime media aandacht voor pedofilie in de kerk brengt het hele trauma weer boven en het overtuigt het slachtoffer ook dat hij gehoord en geloofd zal worden.
P.A. Het feit dat Msgr. Vangheluwe toch de moed heeft gehad heeft om een brief te schrijven waarin hij deze hele pijnlijke dingen publiek toekent die dragen zeker bij tot de kansen op herstel van het slachtoffer"
K.S.: "Geconfronteerd met de beschuldigingen heeft Vangheluwe meteen bekend", zegt Adrianssens. En dat doen daders bijna nooit,
P.A.: "Hij heeft toch nog van de tijd dat hij in leven is gebruik willen maken om nog een teken te geven aan het slachtoffer. Hij heeft niet willen wachten tot dat, zeg maar na zijn dood, allerlei verhalen naar boven komen"
Bij de commissie lopen momenteel 20 klachten rond seksueel misbruik.

23 april 2010 om 16u10
Peter Adriaenssens: “klacht is test voor transparantie en daadkracht”


"De klacht die we in de zaak die ons vandaag samenbrengt, moesten behandelen, kan beschouwd worden als een test voor transparantie en daadkracht." Dat verklaarde Peter Adriaenssens, kinderpsychiater en voorzitter van de Commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie vrijdag. "In de media werd (...) enkele keren de vraag gesteld of de Commissie wel in staat zal zijn onafhankelijk haar beslissingen te formuleren. (...) Het enige goede antwoord is ons te beoordelen op wat we doen.

Ieder dossier van seksueel misbruik in de kerk is een situatie van verlies voor ons allen. Er is meetbare schade bij slachtoffers, er moet heel wat tijd en energie besteed worden aan de besluitvorming over daders, en er is de onzichtbare kostprijs van geschonden vertrouwen.

Daarom herhaal ik hier de oproep van de Commissie niet alleen aan slachtoffers maar ook aan mensen die weten dat zij de grenzen van gepast seksueel gedrag overschrijden (...) zelf (...) met ons contact te zoeken", luidt het.

"Het respect voor een slachtoffer dat de moed heeft met zijn lijden uit de geheimhouding te treden, betekent twee zaken.
Enerzijds is er de verantwoordelijkheid voor de leidinggevenden alles in het werk te stellen om het slachtoffer te beschermen en de dader te stoppen.
Anderzijds is er een verantwoordelijkheid voor de publieke opinie, namelijk de anonimiteit te respecteren die door het slachtoffer en diens familie gevraagd worden.”


Brugs parket start onderzoek
Slachtoffer drong jarenlang aan op ontslag mgr. Vangheluwe
Geplaatst door onze redactie op zaterdag 24 april 2010 om 00:05u

BRUGGE (RKnieuws.net) - Het slachtoffer van Vangheluwe drong bij de bisschop jarenlang aan ontslag. Tevergeefs. Pas nadat het slachtoffer de zaak deze week aanhangig maakte bij de commissie voor klachten inzake seksueel misbruik in pastorale relaties, kwam de zaak in een stroomversnelling. Dit melden de Corelio- kranten.Het slachtoffer drong aan op een gesprek, wat Vangheluwe regelde. Bij die ontmoeting op 5 april was kardinaal Danneels aanwezig.

Het slachtoffer was naar verluidt erg ontgoocheld dat het voormalige hoofd van de Belgische Kerk, en goede vriend van Vangheluwe, was aangeduid als gesprekspartner en niet huidig aartsbisschop Léonard. Het gesprek eindigde in mineur. Kardinaal Danneels stelde daarop voor om op een later tijdstip een nieuwe ontmoeting te hebben. Die kwam er niet. Twee weken later deed het slachtoffer aangifte bij de bevoegde commissie.Na de persconferentie van mgr. Léonard vrijdagmiddag opende het parket van Brugge een onderzoek tegen bisschop Vangheluwe. Het parket is nog niet zeker over de leeftijd van het slachtoffer van destijds, en waar en wanneer de feiten zich hebben afgespeeld.

De Kerk gaat onderzoeken of mgr. Vangheluwe pedofiele daden van priesters uit zijn bisdom heeft toegedekt.

-------------------------------------------------------------------------------------------


Waar is die man met het destijds op hem
gepleegde seksueel misbruik eigenlijk allemaal slachtoffer van geworden?

Om te beginnen in ieder geval van mensen die denken dat ze het hebben over een jongen en een slachtoffer in plaats van over een man die in plaats van slachtoffer een overlever werd en dus zijn eigen keuzes bijstelde.

Van mentaal blinden!

Met macht.

-------------------------------------------------------------------------------------

Moge zijn handen kunnen kleven.

Geen opmerkingen: