vrijdag, april 23, 2010

Brugse bisschop Vangheluwe (74) neemt ontslag

(UPDATE)

BRUSSEL (RKnieuws.net) - De Brugse bisschop Roger Vangheluwe neemt ontslag. "Voor ik bisschop was, en ook toen ik al bisschop was, heb ik iemand uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt", aldus de bisschop in een verklaring die vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel werd voorgelezen door Peter Rossel, perschef van het bisdom Brugge. De paus heeft het ontslag van bisschop Vangheluwe aanvaard.
De feiten dateren van 25 jaar geleden. ‘Ik heb veel spijt. Ik bied mijn excuses aan aan het slachtoffer, zijn familie en aan de kerkgemeenschap’, aldus de bisschop.

Bladzijde omdraaien

’Onze eerste gedachten gaan uit naar het slachtoffer’, zei aartsbisschop Léonard. ‘Uit respect voor het slachtoffer heeft mgr. Vangheluwe zijn functie neergelegd’. Mgr. Léonard zei ook dat bisschop Vangheluwe het recht heeft tot inkeer te komen. ‘In pedofiliezaken bestaat er voor de Kerk geen middenweg. We willen transparant zijn. De Kerk wil een bladzijde omdraaien uit een nog niet zover verleden waar stilzwijgen en dooppolitiek in waren. We zijn er ons van bewust dat het ontslag van mgr. Vangheluwe bij veel gelovigen een vertrouwenscrisis zal teweegbrengen’, aldus de aartsbisschop van Mechelen- Brussel.

Mgr. Harpigny, bisschop van Doornik, en referent van de commissie voor klachten inzake seksueel misbruik in pastorale relaties, zei onder meer dat de Congregatie voor de Geloofsleer canonieke maatregelen tegen bisschop Vangheluwe kan nemen.

Tijdens de persconferentie werd ook het woord gevoerd door prof. Adriaensens, voorzitter van de commissie voor klachten inzake seksueel misbruik in pastorale relaties. Hij zei onder meer dat seksueel misbruik in de eerste plaats machtmisbruik is.

Eric De Beukelaer, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie, zei dat het ontslag van mgr. Vangheluwe een zwarte dag is voor de Belgische Kerk.

Onbegrijpelijk

De persconferentie werd besloten met een mededeling van woordvoerder Rossel van het bisdom Brugge. Hij zei dat de entourage van de bisschop verrast, geschokt en ontredderd is. Het bisdom blijft onthoofd achter, aldus Rossel. “Het woord ‘onbegrijpelijk’ is voor ons nu heel concreet geworden’, aldus woordvoerder Rossel.

De commissie voor klachten inzake seksueel misbruik in pastorale relaties was pas sinds 20 april op de hoogte van de feiten.

Geen opmerkingen: