vrijdag, april 23, 2010

België: 2 Mannen en nog wat meer deden hun mond open.

ANP


Bisschop misbruikte jongen jarenlang.

In België heeft de Brugse Bisschop Roger Vangheluwe (74) bekend in de periode „toen hij nog geen bisschop was en ook enige tijd daarna” een minderjarige jongen uit zijn directe omgeving te hebben misbruikt.

De bisschop heeft zijn ontslag aangeboden dat vrijdag door de Paus Benedictus is aanvaard. Dat is vrijdag op een persconferentie in Brussel bekendgemaakt.Vangheluwe heeft zijn slachtoffer „jarenlang doorheen meerdere fasen van zijn ontwikkeling seksueel misbruikt en er was sprake van machtsmisbruik”, aldus professor Peter Andriaenssen. Hij is de voorzitter van een commissie die klachten over seksueel misbruik in de kerk behandelt.
...
Het slachtoffer wenst anoniem te blijven. Hij en zijn familie nam op 20 april contact op met het comité dat klachten over misbruik behandelt. Voorafgaand daaraan was er begin april op verzoek van de familie al een ontmoeting met kardinaal Danneels, de voormalige aartsbisschop van België in aanwezigheid van bisschop Vangheluwe.

De kerkelijke autoriteiten spraken vrijdag van een zwarte dag voor de Belgische kerk.
Het parket van Brugge heeft vrijdag laten weten dat er op dit moment geen gerechtelijk onderzoek loopt tegen Roger Vangheluwe.

Geen opmerkingen: