woensdag, april 07, 2010

NL Wie geschoren wordt moet niet terugblaffen

Trouw
Breedveld
7 april 2010

Komt het nog goed met de rk kerk? Het leek erop toen de Nederlandse bisschoppen de protestant Wim Deetman aanwezen om de doofpot van seksueel en machtsmisbruik te onderzoeken. Deetman, dacht ik, is niet alleen vasthoudend en integer. Iemand die niet zal rusten voor hij alle kaarten op tafel heeft. Hij is ook de man die sinds jaar en dag de wijsheid huldigt: als je geschoren wordt, dan moet je stilzitten. Met zo’n advies zou de kerk haar voordeel kunnen doen.


Maar in plaats van stil te zitten, de volle medewerking te verlenen aan het onderzoek en in die tussentijd er beschaamd het zwijgen toe te doen over het leed aan zoveel slachtoffers, is de kerk haar scheerders te lijf gegaan. Op Goede Vrijdag waarschuwde de hofpredikant van het Vaticaan, de pater kapucijn Raniero Cantalamessa, de wereld ervoor de kerk al te generaliserend aan de kaak te stellen. Daarmee zou zij in dezelfde valkuil vallen als destijds het antisemitisme. En op Paaszondag deed kardinaal Sodano er een schepje bovenop door de hele kwestie voor te stellen als een oorlog tussen de wereld en de kerk, tussen Satan en God.

Aanval is soms de beste verdediging. Deze strategie lijkt zelfs opgelegd als je er net als Sodano rotsvast van overtuigd bent dat de kerk uit deze strijd ’briljanter’ tevoorschijn zal komen. Kleiner misschien, maar wel gezuiverd van ’de kletspraat van de heersende opinie’. En ten overvloede mochten we eerder op Palmzondag uit de mond van paus Benedictus XVI zelf noteren: „Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’’. Ook daar lijkt geen speld tussen te krijgen. Mensen maken nu eenmaal fouten. Priesters en paters dus ook. Maar, zo moesten we begrijpen, daarmee staat het instituut kerk zelf niet ter discussie, want dat keurt net als iedereen deze ’zonden’ ten strengste af.

Toch ben ik zo eigenwijs om ...
rest column

Geen opmerkingen: