vrijdag, mei 14, 2010

NL : Guido Klabbers brief Aan Jozef Ratzinger

Radio 1 Nieuws
13-5-2010

Brief Guido Klabbers:
Deze brief en mijn bijdrage aan deze discussie zijn ook een In Memoriam voor Peter Hermans, een studiegenootje van mij op Don Rua te ’s Heerenberg.
Wij hebben indertijd in 1966 onze aanrandingen door Pater van de V. gemeld bij de directeur, pater Prein.
Later, in 1967, na zijn vertrek van Don Rua, heeft Peter met zijn moeder het misbruik in Don Rua aanhangig gemaakt. Na zijn dood heeft Peter’s familie dit aanhangig gemaakt bij Hulp en Recht.

Peter leeft niet meer, hij is overleden in 2001.
Tot aan zijn dood heeft hij geleden onder het misbruik door twee paters.
Om recht te doen aan alle slachtoffers, zeker aan hen die nog wel leven moeten de kerk en de congregaties dit leed dat anderen is aangedaan erkennen en komen met een substantiële genoegdoening.
Gebedjes met de paus zijn geen genoegdoening……………

De brief Aan Jozef Ratzinger,

Het kan voor u geen verrassing zijn geweest dat in Nederland net als in andere landen waar uw wereldkerk actief is, de misdaden tegen de kinderen die aan paters broeders en zusters waren toevertrouwd naar buiten komen
Het spat eruit als het pus uit een rijpe puist.

De laatste maanden is ook hier in Nederland de geest uit de fles. Ik heb op het seminarie van de Salesianen van Don Bosco in ‘s Heerenberg bijna drie jaren doorgebracht van mijn 12e tot mijn 15e van 1964 -1967 .
Ik heb de afgelopen weken velen weer ontmoet, nog meer levensverhalen heb ik gelezen in hun brieven. Iedere keer met de vrees, weer een bekende jongen uit die tijd met zijn verhaal tegen te komen. Het houdt niet op.
Met kramp in mijn buik hoor en lees ik hoe ernstig sommigen langdurig en bij herhaling zijn aangerand en verkracht. Het waren geen incidenten. Een systeem van macht en beheersing hield ons, jonge jongens, in de greep. Letterlijk en figuurlijk. Hoezo geen seks voor het huwelijk? Het zijn stuk voor stuk ernstige ingrepen in de seksuele ontwikkeling van prepubers. Zij zijn slachtoffer van de lust en geilheid van priesters en broeders

Alleen al in de wereld van de jongens van Don Bosco praten we over meer dan 35 mensen wier levens zijn besmet: jongenslevens waarvan de glans is verdwenen, door de ontwrichting van hun persoonlijkheid, die het aangaan van relaties heeft bemoeilijkt.
Uit eigen ervaring weet ik hoe je altijd op je hoede blijft, altijd je omgeving blijft scannen, altijd de uitgang uit een ruimte weet.
Uit eigen ervaring ken ik de weerzin tegen gezag en macht. ‘N ervaring die ik deel met de jongens van toen, de mannen nu.

Het is de uitoefening van ongecontroleerde en ongebreidelde macht door de clerus, toen en nu, die mensen beschadigt, levens verwoest. Misdaden waarvoor de schuldigen niet worden bestraft maar waarin zij blijken te worden beschermd. Medeplichtigheid aan wrede dictaturen en individueel misbruik en de schending van de lichamelijke integriteit van de aan hun zorg toevertrouwde minderjarigen.
Een groeiende lijst van misdaden en medeplichtigheid aan misdaden…..

De kerk staat niet voor menselijk geluk, niet voor (persoonlijke) vrijheid. Staat helemaal niet voor wat wij hier tot onze beschaving zijn gaan rekenen. Uw kerk maakt mensen ondergeschikt aan het instituut.
Uw kerk heeft de boodschap van Jezus ondergeschikt gemaakt aan macht over gedachten en gedragingen.
Wij hebben dit in Nederland gezien bij het uitsluiten van homo’s en hun levenswijze, het verbieden van boeken en liedjes of het toedekken van de misdrijven van uw personeel.
Ook namens andere slachtoffers vraag ik u te bewerkstelligen dat:
- de daders van vroeger, nu en in de toekomst worden berecht door de burgerlijke rechter,
- daders worden geëxcommuniceerd uit uw kerk,
- voor de slachtoffers fondsen beschikbaar komen om de kosten van herstel en begeleiding te betalen,
- slachtoffers die materiële schade hebben ondervonden en kosten hebben moeten maken hiervoor schadeloos worden gesteld.
- schoon schip wordt gemaakt in de Kerk door alle bestuurders die bij misbruik zijn betrokken, of er kennis van hebben gehad zonder effectief iets te doen, uit hun ambt te(doen)zetten.

Onder uw leiding biedt de kerk bescherming aan notoire pedofielen.
Die horen daar niet thuis.
Het zijn misdadigers die aan justitie overgedragen horen te worden.

Guido Klabbers,
13 mei 2010.

Geen opmerkingen: