dinsdag, augustus 16, 2011

Nieuwsbrief van de commissie van onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk van 16 augustus 2011

1. Feitenonderzoek door Openbaar Ministerie

De onderzoekscommissie trof in haar archiefonderzoek informatie aan over een aanzienlijk hoger aantal sterfgevallen dan in andere jaren in de toenmalige RK psychiatrische inrichting Sint Joseph te Heel. Zoals eerder bericht voert de commissie onder andere onderzoek uit in archieven van bisdommen, ordes en congregaties.

Met het oog op nader onderzoek buiten de onderzoeksopdracht van de commissie informeerde haar voorzitter, drs. W.J. (Wim) Deetman, het Openbaar Ministerie (OM) op 23 mei 2011. Op 31 mei droeg de commissie de archiefinformatie over aan het OM. Dat stelde hierop een feitenonderzoek in. Hangende dit onderzoek doet de commissie hierover geen verdere mededelingen. De commissie lichtte over deze informatie tevens het bisdom Roermond in dat van zijn kant ook aangaf te hechten aan overdracht van de informatie aan het OM.

2. Stand van zaken van het onderzoek

De onderzoekscommissie heeft vorige week haar laatste gesprek gevoerd in het kader van haar onderzoek. De onderzoekscommissie heeft de opstelling van haar eindrapportage ter hand genomen. Naar verwachting verschijnt de eindrapportage eind dit jaar.

Vooruitlopend op de eindrapportage zal de onderzoekscommissie haar bevindingen over de hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik en over de wijze waarop de uitvoering van haar eerdere aanbevelingen over de hulpverlening worden uitgevoerd presenteren. Een datum hiervoor staat nog niet vast, maar zal in een volgende nieuwsbrief bekend worden gemaakt.

dr. H.P.M. (Bert) Kreemers

Secretaris en onderzoeksmanager


Geen opmerkingen: