donderdag, augustus 11, 2011

Een heilige mediadriehoek van het Katholiek Nieuwsblad, Rorate en Catholica

bron Isidorusweb 1-8-2011

Op Catholica.nl stond gisteravond een bericht dat binnenkort een samenwerkingsverband tussen hen en ‘andere grote katholieke media’ bekend wordt gemaakt. Het artikel verdween snel van de site. Blijkbaar mocht het nieuws nog niet naar buiten.


Dit bericht stond korte tijd op Catholica.nl en werd verspreid via Twitter. IJlings werd de tekst verwijderd.

Stel dat er een samenwerking aan zit te komen? Wie of wat dan? Ik wil kijken naar Catholica met Rorate en/of Katholiek Nieuwsblad. De drie kunnen idealiter een heilige mediadriehoek voor behoudende katholieken zijn.

Een H. Mediadriehoek

Het Katholiek Nieuwsblad is het sterkste orthodoxe merk en verschijnt sinds 1982. De oplage van enige landelijke katholieke weekblad is ongeveer twaalfduizend met een lezersbereik van driemaal zoveel. Dat is niet bijster veel: menig bisdom- of parochieblad heeft een grotere oplage. Onder leiding van Ed Arons is het weekblad inhoudelijk orthodox en heeft het onder zijn bewind een degelijke en betrouwbare koers gevaren.

KN overleeft dankzij gulle giften van (het vergrijsde) abonneebestand. Daarnaast zou Kerk in Nood jaarlijks een stevige financiële injectie geven in ruil voor personele inzet voor de website van Kerk in Nood en artikelen in de krant. Via Radio Maria bestaat een dergelijke samenwerkingsconstructie: er is een wekelijks panelgesprek, nieuws van KN wordt via de katholieke middengolf verspreidt en daar zal vast iets tegenover staan naast een wekelijkse advertentie in het blad. KN is daarmee geen vragende partij: zij heeft haar eigen verankerde driehoek gecreëerd, dus is samenwerking niet hard nodig.

Rorate is de jongste van de drie. Sinds 2001 werkt Rorate aan o.a. de website RKNieuws.net, dat gebaseerd is op nieuws en ontmoeting via een forum. De initiatiefnemers, priester Roderick Vonhögen en Eric Luijten, zijn beiden inmiddels weg. Priester Ton Huitink is de huidige voorzitter en de Belg Theo Borgermans sinds jaren hoofdredacteur. Rorate kent kritiek op de kwaliteit van de nieuwsberichten en het functioneren van het forum. De bezoekersaantallen dalen.

Financieel is de organisatie al lange tijd in zwaar weer en laat amper zwarte cijfers zien. De advertentie- en fondsenwerving loopt niet vlot. Ook is overwogen een betaald lidmaatschap in te voeren, maar dat is niet gelukt. Rorate wordt gerund door vrijwilligers maar kent zeer zeker personele kosten. Rorate kan dus wel een samenwerkingspartner gebruiken.

De derde is Catholica zelf. Zij kondigden gisteren de aankomende samenwerking aan. Het blad en de weblog is ontstaan vanuit het Katholiek Maandblad in 1984 van de dominicaner pater Van der Ploeg. Catholica heeft een oplage van 2.000 en verschijnt tienmaal per jaar. In januari 2010 geven Tom Zwitser en Erik van Goor een nieuwe impuls aan het blad, dat anders mogelijk bij gebrek aan opvolging ter ziele was gegaan.

Van de drie is Catholica het meest op het traditionalisme en rechtsorthodoxie ingesteld. Echter, Catholica moet inhoudelijk de koers bijstellen, want zij is nu besmet geraakt door het slagveld dat Van Goor en Zwitser met hun paleoconservatisme aanrichten. Priester (en volgens sommigen kandidaat-zalige) Jan van der Ploeg OP draait zich om in zijn graf als hij zou zien wat voor puinhoop de twee neokatholieken ervan maken.
Tot slot is het blad zeer onbekend bij de gemiddelde rooms-katholiek. Om te groeien, is samenwerking een noodzakelijke optie.

Samenwerking Rorate en Catholica

Voor de rooms-katholieke orthodoxie is samenwerking erg zinnig te doordenken. Het is nu niet al te best: de organisaties zijn log en weinig innovatief, de kwaliteit is niet al te best en er is publiekelijke herrie over de boegbeelden van de orthodoxe initiatieven (Lees: de tenenkrommende ophef door KN-blondgirl Mariska Orbán-de Haas, het vermeend extreemrechts gedachtegoed bij Erik van Goor (Catholica) en het knip-en-plakwerk van Theo Borgermans (Rorate)). Het kan allemaal veel professioneler, alle goede intenties en volle overgave in het werk ten spijt, die ik zie en waardeer.

Mocht er inderdaad een samenwerking aankomen, dan zet ik mijn kaarten op Rorate en Catholica. (Wie weet komt het Katholiek Nieuwsblad in de toekomst aan bod, maar een samenwerking of fusie van vijf stichtingen is op korte termijn te veel gevraagd.)

Waarom? Ze lijken op elkaar. Ze zijn qua signatuur naaste buren. Ook zijn er al innige organisatorische contacten tussen de twee. De Belg Erik Goris is bestuurslid en moderator bij Rorate én hij is hoofdredacteur van Catholica. Hun doelgroep is gelijk: lezers van Catholica en forumdeelnemers van Rorate ontlopen elkaar niet heel erg veel.


Een samenwerking van de twee biedt bovendien meerdere voordelen. Rorate is op zoek naar vaste inkomsten. Via Catholica behoort een vaste inkomstenbron via het abonneebestand tot de mogelijkheden. Rorate kan via Catholica overleven en haar vleugels uitslaan naar een papieren uitgave. Voor Catholica biedt Rorate een uitbreiding van hun marktsegment. Zij krijgt in een mogelijke bruidschat een ledenbestand mee en kan zich verder profileren in het katholieke veld. Ook kan Catholica minder militant worden dankzij het gematigde Rorate.

Een dergelijke samenwerking moet dan wel zonder het duo Van Goor en Zwitser plaatshebben. Die hebben in anderhalf jaar tijd een spoor van ellende veroorzaakt: antikatholieke polemieken, verbale agressie jegens priesters en theologen en puberaal aanhoudend treitergedrag, zodat ze persona non grata zijn verklaard in katholiek medialand. Met Van Goor/Zwitser kom je bij geen weldenkende katholiek meer binnen na deze week.

Eric van den Berg


| 1-8-2011

De Belgen ook weer gelukkig, zal me dat effe een verkiezingsfeestje worden: welke van de 2 hoofdredacteuren zal dit keer de strijd winnen en zich de nieuwe mogen noemen, wordt het Leuven of Mariakluizen? De pater of het boordje van de zichzelf als nationaal socialist betitelende liegende priester ? Waar zal het aartsbisdom dit keer het meeste aan zien blijven kleven?
En zal de goed katholieke vrouwenhaar- fobische van den Berg dan bij de catering zijn vingertjes in de pap mogen strekken?

Maar voor vandaag was me dat wel weer even genoeg groot neerlands nieuws. Wil bij goed smeren zelfs kippevel nog wel elastisch te krijgen zijn, met een maagwand dáár moet een mens heel wat voorzichter mee zijn wanneer Kuifjes imitaties aan de orde komen.

Wil de laatste kanibaal na het stoken de deksel op de pot controleren voor hij aan het avondgebed begint en denkt U bij de stoofpot dan ook nog even aan die nikkertjes met hun schattige blote buikjes? Het busje komt zo.

Geen opmerkingen: