woensdag, april 13, 2011

Voormalig pastoor Kerkrade Sjang Schumans aangehouden voor financiële grenzenloosheid

De 57-jarige voormalig pastoor Sjang S. uit Kerkrade is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van verduistering en witwassen. Politie en justitie startten het onderzoek naar aanleiding van aangifte van het bisdom van Roermond in februari.

Op verschillende plaatsen hebben dinsdag doorzoekingen plaatsgevonden. In het belang van het onderzoek wil het OM  inhoudelijk niet ingaan op deze zaak. Later deze week zal het OM meer informatie geven over deze zaak, zo verklaart het in een persbericht. S. is de voormalige pastoor van de parochies Chevremont, Haanrade en Rolduckerveld te Kerkrade. Hij werd in 1998 veroordeeld wegens ontucht met een dakloze meerderjarige jongen in de sacristie van de kerk in Heerlen, maar die zaak staat los van de financiële malversaties, aldus de woordvoerder.

Het bisdom ontsloeg de pastoor daags na zijn veroordeling, maar nam hem twee jaar later weer in genade aan. S. heeft zelf zijn functie vorig jaar neergelegd. Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft de priester nu met onmiddellijke ingang  op non-actief gesteld, zo laat het bisdom in Roermond weten. Dit naar aanleiding van ernstige vermoedens van financiële malversaties.  Daarnaast zullen ook kerkrechtelijke maatregelen worden getroffen. In het belang van het onderzoek zal nadere inhoudelijke informatie pas over een aantal dagen gecommuniceerd worden, aldus het bsidom.

Geen opmerkingen: