zondag, april 24, 2011

applepie; Schreeuwende ramen

woensdag 20 april 2011 om 15:05u (Bron: Kerknet)

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Op 30 april vindt in een eeuwenoud klooster in het Italiaanse Fonte Avellana de inhuldiging plaats van een zestigtal moderne glasramen van de Belgische glaskunstenaar Joost Caen. Het klooster, tussen Gubbio en Urbino, wordt sinds de tiende eeuw bewoond door benedictijnen. Het behoort tot de belangrijkste middeleeuwse bouwwerken in Europa. Naar aanleiding van het millenniumfeest van de monnik en kerkleraar Petrus Damianus (1007-1072) vatte de monnikengemeenschap het plan op om het monasterium te voorzien van hedendaagse glaskunstwerken van de glaskunstenaar Joost Caen, met respect voor de betekenis van de ruimte en de spiritualiteit van haar bewoners.

De Belgische kunstenaar werkte vier jaar aan zijn project ‘Een cyclus van begeestering’. Joost Caen: “Qua omvang is dit met zijn zestig ramen een van mijn belangrijkste opdrachten. De dialoog met zowel de mensen als architectuur is van fundamenteel belang voor mijn glaskunst. Hedendaagse kunst in een historisch monument integreren is niet evident. Dit is een bijzondere symbiose. Mijn cyclus is abstract, maar met een grote verwijzingskracht.

De samenwerking met de monniken en monnikengemeenschap, evenals de integratie van de glasramen in het gebouw was echt uniek.” Caen liet zich inspireren door de historische betekenis van het gebouw, de stilte die het ademt en de schoonheid van het omringende landschap. Tegelijk tracht hij met zijn glasramen een meerwaarde te geven aan het monastiek leven van de monnikengemeenschap. “Zo voegde ik aan de glasramen in de kapel ook de afbeelding van engelen toe, als poëtische aanvulling bij de gestileerde glasramen in het koor.”

Professor Joost Caen is glaskunstenaar en sinds 1985 ook glasconservator. Hij is tevens docent en onderzoeker van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en Universiteit Antwerpen. In ons land is er werk van hem te bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk in Kapellen, in de kerk van Sint-Brixius-Rode en in de Sint Lambertskerk van Ville-sur-Haine. Ook in het buitenland was hij al actief.

Geen opmerkingen: