zaterdag, april 30, 2011

Heilige Vader het ligt aan de media. Zalig Pasen. De criminaliteit van de RKK versus de persvrijheid

Iedere journalist die deze aanduiding waardig is, zal met inachtneming van de algemene wetgeving van zijn land slechts de rechtspleging van zijn vakgenoten erkennen; hij verwerpt elke tussenkomst van overheidspersonen of anderen.

"Holy Father, the people of God are with you and will not let themselves be influenced by the petty gossip of the moment, by the trials that sometimes assail the community of believers," Sodano said. Pasen 2010
Bron




Gebedsintenties maand mei
Paus vraagt gebed voor journalisten en Chinese Kerk


(RKnieuws.net) zaterdag 30 april 2011


Paus Benedictus vraagt te bidden voor al wie werkzaam zijn in de media opdat de betrokkenen steeds de waarheid, de solidariteit en de waardigheid van elke persoon respecteren.


Parket Brugge heropent onderzoek naar Vangheluwe

30-4-2011, De Morgen


Het parket van Brugge heeft het onderzoek naar seksueel misbruik door de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe heropend. Volgens de Brugse procureur des konings, Jean-Marie Berkvens, kreeg het parket nog enkele brieven en mails over misbruik door Vangheluwe van twee misdienaars, schrijven de Coreliokranten.

Omdat het misbruik van zijn twee neefjes verjaard is, sloot het Brugse parket het eerste onderzoek naar Vangheluwe onlangs af. Het nieuwe onderzoek komt er na een recente melding van een 59-jarige man uit Roeselare die beweert dat Vangheluwe in de jaren 60 samen met een andere priester ook twee misdienaars zou hebben misbruikt.

Tv-interview

De melding kwam kort na het tv-interview met Vangheluwe binnen bij de federale politie van Brussel. Het federaal parket, dat de onderzoeken naar seksueel misbruik in de kerk coördineert, stuurde ze door naar het parket van Brugge.


Weinig concreets

Procureur Berkvens zegt dat hij zelf "enkele paperassen" heeft gekregen die over Vangheluwe gaan, "maar in die brieven en mails staat weinig concreets". Het is niet duidelijk of Vangheluwe in die documenten van andere feiten wordt beschuldigd. "Dit is een puur formele beslissing. Ik stel vast dat er nog enkele mensen wakker zijn geworden na de uitzending van het interview", aldus Berkvens. (belga/sam)


De tapes van het interview met Roger Vangheluwe, de ex-bisschop van Brugge, zijn in beslag genomen in het onderzoek van de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy. Dat zegt Leen Nuyts, woordvoerster van het federaal parket, dat het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk coördineert. Nuyts wou verder geen commentaar kwijt.


Het onderzoek van De Troy richt zich op feiten van schuldig verzuim. De lokale parketten voeren de onderzoeken naar seksueel misbruik zelf.De federale politie had de tapes met het volledige interview van Roger Vangheluwe deze voormiddag opgeëist in de kantoren van VT4 in Zaventem.


VT4 zei dat het geen bezwaar maakt tegen de inbeslagname.

"Op de tapes is evenveel te zien als we hebben uitgezonden", zei VT4-woordvoerder Tom Vandersteegen.

VT4 zond op 14 april een interview uit met de ex-bisschop van Brugge, waarin die het seksueel misbruik minimaliseerde dat hij 25 jarig geleden had gepleegd. Het interview zorgde voor heel wat ophef, waardoor Vangheluwe zijn schuiloord in de Franse Loirestreek moest verlaten. (belga/adha/adb)

bron





Rest de vraag of Rik Torfs op tijd zal zijn voor het koekhappen van de koninlijklijke familie

Geen opmerkingen: