Priester Jan Peijnenburg blijft bij vriendin Threes
Laatst gewijzigd: donderdag 1 december 2011 - 18:31 | Auteur: Arjo Kraak
EINDHOVEN - Priester Jan Peijnenburg (81) uit Eindhoven moet donderdag beslissen of hij weggaat bij zijn levenspartner Threes van Dijck (85). Hulpbisschop Rob Mutsaerts van Den Bosch stelde hem een paar weken geleden een ultimatum dat dan afloopt. Of weg bij Threes, of weg als priester. Peijenburg ligt er niet wakker van. Hij weet een ding zeker: hij gaat niet weg bij Threes, met wie hij nu al 46 jaar samenwoont.
En als het priesterschap hem ontnomen wordt, het zij zo. "Mijn leven zal er niet door veranderen". Hulpbisschop Mutsaerts vindt dat Peijnenburg zich aan het celibaat moet houden. Hij neemt hem bovendien kwalijk dat hij actie voert tegen het celibaat. Peijnenburg en zijn vriendin schreven de afgelopen jaren diverse brochures waarin ze stellen dat priesters de keuze zouden moeten krijgen, of ze zich daar al dan niet aan houden.
Bisschop Bekkers
In de tijd dat Jan en Threes elkaar leerden kennen leek het erop dat de Rooms Katholieke kerk de teugels liet vieren. Bisschop Bekkers stond in de jaren zestig voor een vooruitstrevende koers. Hij wist dat Jan en Threes een relatie hadden en gaf ze zelfs de zegen. "Hij vroeg ons te knielen en legde toen die grote handen op ons hoofd", herinnert Jan zich.
Later maakten ze voor zichzelf een huwelijksplechtigheid in een kapelletje in Boxtel. Ze gaven elkaar geen ringen, maar een kruisje. "We hebben er nooit iemand iets over verteld," zegt Threes.
Morele dictatuur
En nu, na 46 jaar wil Mutsaers dus dat Jan de keuze maakt. Of het priesterschap of Threes. "Het zal best een aardige man zijn, maar hij doet en zegt domme dingen,"zegt Jan Peijnenburg. Hij vindt dat de kerk met de rug naar de toekomst staat, en noemt het zelfs "morele dictatuur", die de kerk over de samenleving probeert uit te oefenen. Hij zou willen dat alle oude priesters die die andere tijd in de kerk nog meegemaakt hebben, in opstand zouden komen.
Het ergste vindt hij nog dat de kerk een soort monopolie op godsbeleving opeist."Zij menen te weten waar God wel of niet is, dat is een dwaling en a-religieus. Eigenlijk wordt God uit de kerk gegooid, en dat doet me pijn".
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten