vrijdag, december 16, 2011

Maar liefst 1100 pagina's telt het eindrapport van de commissie Deetman dat vanochtend gepubliceerd wordt. Een papieren baksteen met een harde boodschap. Een begin van erkenning voor iedereen die ooit door een geestelijke gemolesteerd is. Slapeloze nachten voor menig bisschop en andere geestelijke.

Alle priesters krijgen vandaag van hun bisschoppen een brief, die zij zondag bij wijze van preek kunnen voorlezen. In de brief reageren de bisschoppen op de bevindingen van de commissie Deetman.

Wat de details ook zullen zijn, niemand kan meer ontkennen dat de leiding van de rk kerk structureel tekortgeschoten is in haar reactie op verhalen over fraters en paters die zich vergrepen aan kinderen.

Ook in de jaren zestig deden ouders hierover hun beklag bij hun bisschop. De oplossing was steeds dezelfde: de geestelijke in kwestie werd overgeplaatst. Verder deed de kerk niets. Die blaam treft ook kerkelijke grootheden als kardinaal Alfrink en kardinaal Willebrands, beiden na elkaar aartsbisschop van Utrecht in de jaren 1955 tot 1983. In deze jaren speelden vele van de affaires waarover de commissie Deetman vandaag rapporteert.

Uit een inventarisatie van het Openbaar Ministerie op verzoek van de NOS blijkt dat bijna alle zaken zijn verjaard.

Het rapport van Deetman zal naar verwachting pijnlijke onthullingen bevatten. Zo zal duidelijk worden of kardinaal Simonis met zijn 'Ich habe es nicht gewusst', misschien tegen beter weten in sprak, op 22 maart vorig jaar bij 'Pauw & Witteman'. Als aartsbisschop heeft hij wel een pastoor naar een andere parochie overgeplaatst van wie ook bij hem bekend was dat hij zich aan kinderen had vergrepen. Het archief van zijn aartsbisdom bevat meer stukken waaruit blijkt dat hij wel wist dat sommige priesters kinderen misbruikten.

Ook zal eindelijk helder worden hoeveel er waar is van de geruchten over seksuele contacten van bisschop Bär van Rotterdam, die in 1993 plotseling opstapte.

Voor alle jongens die tijdens hun opleiding op het seminarie in Apeldoorn achter slot en grendel moesten ravotten met priester en aardrijkskundeleraar Jan Niënhaus, later hulpbisschop van Utrecht, zal het een opluchting zijn te merken dat dit niet verzwegen wordt. Op de website van de overkoepelende slachtofferorganisatie Klokk hebben oud-leerlingen van Niënhaus elkaar al wel gevonden. De oud-bisschop, in 2000 overleden, stond bekend als progressief en joviaal. Het is moeilijk te geloven dat bij zijn wijding in 1982 door kardinaal Willebrands het misbruik niet bekend was. Deetman schat dat er in totaal sprake is van tussen de 10.000 en 20.000 slachtoffers, van 1945 tot 2010.

In een eerste reactie zegt bisschop De Korte van Groningen-Leeuwarden tegen het opinieblad VolZin dat het rapport naar zijn verwachting zal aantonen dat kerkbestuurders in het verleden eerder hun merknaam hebben willen beschermen dan de slachtoffers recht te doen.

De Korte vindt dat er een verkeerde keuze is gemaakt, toen besloten werd daders te verplaatsen en zaken in de doofpot te stoppen. De Nederlandse bisschoppen zijn het volgens hem nog niet eens over een collectief gebaar voor slachtoffers en de samenleving.



bron

Indringend en diep geroerd, vraag is waarin

Geen opmerkingen: