zaterdag, april 25, 2009

Die goede naam en faam van de RKK ; damage control Uit de Katholieke Illustratie.

KN-redacteur vraagt heropening zaak Bär geplaatst: vrijdag, 24 april 2009, 15.07 uur

Er zou opnieuw onderzoek gedaan moeten worden naar de achtergronden van het vertrek in 1995 van mgr. Philippe Bär als bisschop van Rotterdam. Dat zei Jan Peeters, redacteur geestelijk leven bij het Katholiek Nieuwsblad afgelopen vrijdag in zijn wekelijkse column voor Radio Maria.

Aanleiding is de commotie rond de vroegere bisschop en huidige president van Paraguay, Fernando Lugo. Die is in opspraak geraakt doordat tot nu toe drie vrouwen hebben geclaimd een foto: KDC
kind van hem te hebben dat verwekt is toen Lugo nog bisschop was. In twee gevallen ging het om meisjes die zestien en zeventien jaar oud waren toen de bisschop er een seksuele relatie mee aanging.

Peeters vindt het een goede zaak dat een van de Paraguayaanse bisschoppen bekend heeft gemaakt dat hij en zijn collega’s wisten dat bisschop Lugo seksuele relaties had. “Die zaak moet naar buiten worden gebracht opdat slachtoffers van seksueel misbruik makkelijker gehoor vinden en een proces van genezing kan beginnen.” Als de Kerk vindt dat zij moet opkomen voor het meest kwetsbare en stemmeloze leven dan geldt dat evenzeer voor slachtoffers van seksueel misbruik, aldus de KN-redacteur. “Al helemaal wanneer zo’n slachtoffer financieel niet in staat is zo’n kind groot te brengen.”

Peeters vindt dat in geval van seksueel misbruik de allereerste aandacht uit moet gaan naar de slachtoffers. Hij erkent dat het kerkrechtelijk ingewikkeld is een misbruikplegende bisschop aan te pakken. Daardoor dreigen zaken in de doofpot te raken.

foto: Ben Huppeldepup, IISG.

De KN-redacteur verwees naar de nooit opgehelderde situatie rond het vertrek van de vroegere bisschop van Rotterdam, Philippe Bär. In een latere reconstructie van de zaak kwam Peeters in de jaren negentig tot de conclusie dat geruchten van seksueel misbruik de bisschop de das om hebben gedaan. “Doordat bisschop Bär door kopstukken als Hirsch Ballin en Ruud Lubbers enorm werd geprezen werd het slachtoffers vrijwel onmogelijk gemaakt met hun verhaal naar voren te komen.”

Hij noemt het een “kwestie van rechtvaardigheid” dat de zaak wordt uitgezocht zodat slachtoffers “niet hun hele verdere leven met hun verhaal in een hoekje hoeven te kruipen”. En indien het niet waar is, dan is bisschop Bär zelf het slachtoffer dat van iedere blaam gezuiverd en gerehabiliteerd dient te worden. In beide gevallen geldt dat de zaak moet worden geklaard omwille van de slachtoffers, omwille van de gerechtigheid, aldus Peeters. (KN)

Damage control was de term die Peter Nisse er eens voor gebruikte.

vrijdag 24 april 2009
KN wil heropening kwestie Bär

KN-redacteur Peeters komt op het idee een oude koe uit de sloot te halen en de kwestie Bär uit te gaan zoeken, "omdat "het een “kwestie van rechtvaardigheid” is dat de zaak wordt uitgezocht zodat slachtoffers “niet hun hele verdere leven met hun verhaal in een hoekje hoeven te kruipen”.

Nu ken ik wel meer gevallen waarin het slachtoffer geacht wordt "zijn hele verdere leven met zijn verhaal in een hoekje te kruipen", en waarin voor de binnenkerkelijke omgeving de vraag naar gerechtigheid geen enkele rol speelt. Het KN kent ongetwijfeld ook wel meer van dergelijke verhalen - als zij daarin al niet zelf een van de actoren was. Persoonlijk heb ik daarom de illusie al lang laten varen dat gerechtigheid een relevante waarde is in het binnenkerkelijk milieu, inclusief in het R.K. verenigingsleven.

Vraag rijst of het KN zich nu echt zo druk maakt over tardieve slachtofferhulp of dat het KN in het wangedrag van een Zuid-Amerikaanse voormalige bisschop een aanleiding zoekt om zelf in de publiciteit te komen. Persoonlijk houd ik het op het laatste. Als die veronderstelling juist is, lijkt het mij beter dat het KN zich onthoudt van activiteiten waarmee de goede naam en faam van de R.K. Kerk in Nederland bepaald niet zijn gediend.




Deze mevrouw, schijnt behalve een Nl. katholiek, ook advocaat te zijn.
En zeer betrokken op schuldhulpverlening:

Over de schrijver:
Observatrix
Dit is het weblog van Mevrouw Mr. H.D.L.M. Schruer. Hier worden gedachten gepubliceerd van velerlei aard. Aandachtsgebieden zijn onder meer schuldenproblematiek, veiligheid,
juridische ontwikkelingen in ruimere zin, de betekenis van religie in de
westerse wereld, de R.K. Kerk in Nederland en daarbuiten, alsmede overige
maatschappelijke ontwikkelingen in de breedste zin des woords ).



uit de Katholieke Illustratie.


Met de complimenten van Benedictus: neem nog een pepermuntje.

Geen opmerkingen: