maandag, april 20, 2009

Cordaid. Ziek katholiek Nederland: me tarzan, you jane

Kerk in Nood verwerft predicaat ‘Katholiek’
Geplaatst door Theo Borgermans op maandag 20 april 2009 om 16:15u
DEN BOSCH (RKnieuws.net) - De bisschop van ’s-Hertogenbosch, mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, heeft aan de Stichting Kerk in Nood het predicaat ‘Katholiek’ verleend.

Ja, die Mgr. Hurkmans dan toch. Schijnt geweldig ingelicht te zijn, over kerken in nood. Komt terug uit Mexico met een prachtig verhaal over lekker eten en gitaar spelende mannen, ja wel vervelend die eerste paar dagen die beveiliging, maar het was me toch een mooie kerk, net nieuw. Hij vergat naar de financiering ervan te vragen. Dat zijn collega's tot over hun oren in de drugs, corruptie - en misbruik schandalen zitten, die eindelijk zo aantoonbaar naar buiten puilen dat zelfs het Vaticaan inmiddels al moest ingrijpen was hem ook niet opgevallen.

Mexico-city policy opgeheven? Nooit van gehoord.

Zonder iets ten nadele van het werk van Kerk in Nood/Oost priesterhulp te willen zeggen - ik ken hun (huidige ) werk volstrekt niet en met alle verschuldigde respect voor een bischop natuurlijk, maar met dergelijke verhalen kan ik het toch niet helpen dat ik een meer dan ongemakkelijk gevoel krijg en moet denken aan een collega van hem -wegens fraude en diefstal voor de rechtbank op het moment dat Hurkmans er zit, en Mujer Caminando... en nog wat schilderijen. Ook bedoeld als priester-hulp. Zuid Amerikaanse priesters...

En nog wat priesterlijke hulp:


Nou weet ik aan welke ziekte de katholieke Kerk in Nederland
in haar sociaal maatschappelijke organisaties lijdt. Het is de zeer
besmettelijke, en geestelijk dodelijk ziekte genaamd “cordaids”. Het
cordaidsvirus nestelt zich in een van oorsprong levendige katholieke
organisatie zoals een ziekenhuis, een school, de vastenactie, memisa, mensen
in nood. En in die organisatie breekt het langzaam alles af wat katholiek
is.
...
Van de Bisschoppen, ben ik bang, valt niet veel te verwachten.
Daarom begin ik zelf maar met het isoleren van Cordaid
zodat het cordaidsvirus een zeker halt wordt toegeroepen. Ik schakel over op Kerk in Nood, een nog steeds betrouwbare katholieke organisatie, vrij van cordaids.

C. Mennen pr
23 maart 2009
Want op dat "katholiek" isoleren van Cordaid zat nu toch werkelijk iedereen te wachten, hoor!!

Die truc is al geprobeerd uit te halen bij Amnesty International ook. En laat dat nu toch óók zijn gegaan over:.... ja wel, door voor de ijskast!! - de baarmoeder!

Amnesty verdiende een boycot omdat zij zich ook in ging zetten voor de noodzakelijke hulp aan vrouwen en verkrachting als oorlogsgeweld.

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De Mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet niet langer meer rekenen op financiële steun van de rooms-katholieke Kerk omdat de organisatie is toegetreden tot het kamp van de voorstanders van abortus. Dat heeft het Vaticaan vandaag medegedeeld. Het Vaticaan heeft de katholieken ook opgeroepen de mensenrechtenorganisatie niet langer financieël te steunen. Amnesty zelf zegt in een reactie nooit financiële steun van het Vaticaan te hebben gekregen.

In 1996 nam het Vaticaan een soortgelijke maatregel tegen
Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, eveneens wegens promotie van abortus.
Tot dan kreeg Unicef jaarlijks 2.000 dollar van het Vaticaan.



Onze aanpak
Blijvende verandering
Cordaid wil zaken blijvend veranderen. Daarvoor is het zaak om op verschillende terreinen veranderingen te realiseren. Bij armoede zijn namelijk vaak verschillende krachten in de samenleving betrokken. De politieke cultuur, het bedrijfsleven en de culturele identiteit van een samenleving zijn daarbij van belang. Vandaar dat we binnen projecten altijd via meerdere sporen werken.

Zorgvuldig kiezen
We kiezen onze partners zorgvuldig uit. Daarbij zorgen we voor het verspreiden van kennis en delen van ervaring. Ook richten we ons in de strijd tegen armoede tot beleidsmakers. Bovendien besteden we veel aandacht aan het organiseren van betrokkenheid in de Nederlandse samenleving.






Ons werk Zeggenschap

De groeiende ongelijkheid vormt een van de grootste bedreigingen voor de wereld. Wij zetten ons in voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving, mensen en kinderen die worden gediscrimineerd of uitgesloten, daarom richten wij ons in drie programma's op: minderheden, sloppenwijkbewoners en vrouwen. Armoede raakt hen meer dan wie ook.

15 april 2009
Koenders herschikt subsidiepot
Minister Koenders heeft vandaag zijn beleidsnotitie over ontwikkelingsorganisaties naar de Tweede Kamer gestuurd. Belangrijkste nieuws is dat hij het aantal door hem gesteunde organisaties wil verminderen. Nu steunt hij 73 organisaties, dat aantal moet worden beperkt tot 30 organisaties danwel tot maximaal 30 gezamenlijke aanvragen van organisaties. Sowieso gaat het budget voor ontwikkelingsorganisaties naar beneden. Heeft de minister nu per jaar ca 530 miljoen euro voor private organisaties beschikbaar, dat bedrag verminderd tot minimaal 425 miljoen en maximaal 500 miljoen euro per jaar. Uitgaande van 425 miljoen is sprake van een bezuiniging van 20%!

Wat vindt Cordaid van deze en andere plannen?
In veel voorstellen kunnen we ons vinden. Zo dringt de minister aan op gezamenlijk indienen van plannen. Daardoor moet de fragmentatie en versnippering onder hulporganisaties worden teruggedrongen. Ook is er meer oog voor de specifieke context waarin wordt gewerkt. Niet ieder land is hetzelfde. Het werken in Afghanistan is anders dan in Brazilië. ... rest artikel ....Dan worden we een onderaannemer van het ministerie!

En met al dat respect heb ik bij dit bericht toch wel héél hard het idee dat er maar beter héél goed gekeken kan worden waar het luchtje vandaan komt! Want vooralsnog stinkt er binnen die kathlieke kerk, haar hierarchie en haar organisaties nog even heel veel te veel om hulp in het Zuiden zomaar aan ze over te laten. Omdat Mgr. Hurkmans zegt dat ze katholiek zijn.

Je bent harstikke gek wanneer na de afschaffing van de Bush-gag wanneer je akkoord zou gaan met dergelijke niet transparante belemmeringen vanuit een deel van de rkk.

Wordt het dan een gelovige die zélf zegt van de bisschopen niets te verwachten canoniek rechterlijke hotemetoot, pastoor in brabant met wat overgebleven krentenbrood die gaat beslissen? Kom nou toch. Dát is een hele zieke katholieke kerk!

En ook dat is afschuwelijk voor - niet onwaarschijnlijk - belangrijk werk wat ook de mensen van Mensen in Nood zullen doen, anderen van afhankelijk zijn. Dat is een verschrikkelijke aanklacht tegen die RK Kerk en haar hierarchie! Van isolerende pastoors tot aan het Vaticaan aan toe, die het in hun hersens halen en hebben gehaald dat ze op deze manier met afhankelijke mensenlevens kunnen spelen. Me Tarzan, you Jane staat nergens in het Evangelie!


Er is wel een paus die zich uitsprak over condooms, over abortus. Maar óók tegen racisme.

Geen opmerkingen: