Johan Karremans, deskundige vergeving en verzoening:
Vergeven levert meer op dan wraak
Geplaatst door Theo Borgermans op woensdag 8 april 2009 om 14:10u (Bron: Radboud universiteit)
NIJMEGEN (RKnieuws.net) - Verzoening is het thema van de Maand van de Filosofie. Maar kunnen we makkelijk vergeven? En wat levert het op? Sociaal psycholoog Johan Karremans doet ruim tien jaar onderzoek naar vergeving en verzoening. Zijn conclusie: vergeven levert op de lange termijn meer op dan wraak.
Om te vergeven is een hoge mate van zelfcontrole en empathisch vermogen van het slachtoffer nodig. En het vraagt van de dader dat die zijn verantwoordelijkheid neemt voor het gebeurde. ‘Als beide partijen zo ver kunnen komen dan levert het voor allebei èn voor de relatie veel op,’ zegt Karremans. Wraak is daarentegen meestal slecht voor het welbevinden. Wraakgevoelens leveren stress op, en vergeving neemt die stress weg.
Karremans werkte een groot deel van 2008 in het Social neuroscience lab van de University of California in Los Angeles. Het daar geleerde wil hij nu gaan voortzetten. ‘Er is veel literatuur over wat er in de hersenen gebeurt als je ziet dat een onbekende dader gestraft wordt voor zijn gedrag. Maar wat gebeurt er in de hersenen als je ziet dat je geliefde gestraft wordt voor het onrecht dat hij of zij jou heeft aangedaan? Zie je dat ook terug in het beloningsgebied? En welke rol spelen empathie-gerelateerde hersengebieden?’
Karremans doet al tien jaar onderzoek naar vergeving, verzoening en wraak in interpersoonlijke relaties. Hij observeert en ondervraagt mensen naar hun gedrag en combineert dat met neuropsychologisch onderzoek. Binnenkort verschijnt een overzicht van zijn onderzoek in de European Review of Social Psychology.
Heerlijk! Harstikke belangrijk onderzoek. Ben gek op dat soort wetenschappers. Dat soort wetenschappers zijn ook gek op slachtoffers. Dat is het mooie ervan; 't is een soort porno.
Maar waarom staat er nu toch niet bij of bij zijn werk in LA Kardinaal Mahony van datzelfde L.A. betrokken was, en hoe dan?
Die had tenslotte ook een mening in vergeven en verzoenen zowel als in erkennen. Heeft ie nog.
Net als een hele hoop filosofie. En hersenproblemen: iedere keer weer, wanneer hij ondervraagt wordt over seksueel misbruik mede mogelijk gemaakt onder zijn verantwoordelijkheid en zwijgen, zoals ook nu weer, blijkt hij het zich de door de rechters, onderzoekscommissie én slachtoffers gevraagde informatie niet te kunnen herinneren.
Mooi zo'n onderzoek, prachtig! Maar de vraag wat vergeving en verzoening betekent wanneer de dader zijn verantwoordelijkheden niet neemt lijkt mij gezien de realiteit mede gezien het beloningsgebied, de waanzinnige kosten van die RKK misdaad, heel wat urgenter.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten