zaterdag, april 27, 2013

O Zé


De Standaard
 Yves Delepeleire
zaterdag 27 april 2013

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens reageert verbaasd op de getuigenissen in onze krant over extreem fysiek geweld door nonnen. Hij vraagt een onderzoek naar de omvang van de mishandelingen. 
 In het tehuis Jeugdoase in Haasrode schepten nonnen en opvoeders in de jaren 60, 70 en 80 genoegen in de vreemdste straffen. Ze dwongen kinderen hun eigen braaksel op te eten en deelden zweepslagen uit.

‘De eerste zweepslag heeft mijn leven verwoest’, getuigt Lily (52) in onze krant. Ze zoekt nog altijd erkenning voor het onrecht dat haar is aangedaan. Drie vrouwen zeggen dat ze hetzelfde hebben meegemaakt.

Onderzoek
Kinderpsychiater Peter Adriaenssens heeft lang met de instelling samengewerkt en is zeer verbaasd als hij de getuigenissen leest.

Hij roept op om na het gewetensonderzoek naar seksueel misbruik, ook een onderzoek te doen naar de fysieke en emotionele mishandeling van kinderen in de katholieke instellingen van vroeger. Zoals de commissie-Deetman in Nederland deed.

'Ik vind het de taak van de overheid om hier ook zo’n onderzoeksopdracht voor universiteiten uit te schrijven, niet om bepaalde instellingen aan de muur te nagelen, maar om beter te begrijpen hoe vaak fysiek en psychisch geweld voorkwam.'
Hij vindt dat de katholieke zuil nog altijd niet met heel haar verleden in het reine is gekomen. Er is nood  aan een cultuuromslag, meent de kinderpsychiater.

'Hier leeft nog vaak het idee: waarom blijven praten over de fouten in het verleden? Men is er te weinig van overtuigd dat er ook iets positiefs kan groeien uit het erkennen van zijn fouten.’

Melden

Ariaenssens roept de slachtoffers op om machtsmisbruik te melden via het nummer 1712. Ook het Vlaams Welzijnsverbond sluit zich daar bij aan. 'Praat erover, zoek lotgenoten, zet de stap naar de hulpverlening', klinkt het. De organisatie stelt ook duidelijk dat er 'geen potjes gedekt mogen blijven'.

Lees de getuigenissen van het misbruik en het volledige interview met Peter Adrianssens in De Standaard van 27 april.

 

Geen opmerkingen: