dinsdag, april 02, 2013

Armen Brüder des heiligen Franziskus CFP compensatie voor ‘Bleijerheide’

KLIK

De Limburger

29-3-2013


De Nederlandse bisschoppen en kloosterordes gaan misbruikslachtoffers van de broeders van Bleijerheide in Kerkrade toch financieel compenseren.

Dat hebben kardinaal Wim Eijk namens de bisschoppenconferentie en broeder Cees van Dam namens de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) gisteren laten weten. De slachtoffers van Bleijerheide, verenigd in de stichting Mea Culpa United, konden als enige gedupeerden in Nederland nergens terecht om hun klacht gegrond verklaard te krijgen.

De Duitse Ordensgemeinschaft der Armen Brüder des heiligen Franziskus, die destijds het jongensinternaat Maria ter Engelen in Kerkrade leidde, heeft nooit willen reageren op de klachten. „Noch de provinciaal overste van de orde in Düsseldorf, noch de generaal overste in Ohio was bereid de klachten van seksueel misbruik gegrond te verklaren”, aldus Eijk. „Daarom hebben we samen met de KNR besloten dat deze slachtoffers als enigen zonder verklaring van een orde zich tot de klachtencommissie kunnen wenden. Ook hebben wij een extra fonds in het leven geroepen (een ‘coulancefonds’) waaruit de slachtoffers alsnog binnen zes weken na toekenning worden uitbetaald.”


OPVOEDERS IN TOOG EN KAP; KLIK



Geen opmerkingen: