donderdag, januari 02, 2014

troost meisjes

KLIK
KLIKGRAAG NODIGEN WIJ U UIT VOOR DE
S L O T C E R E M O N IE
KERKELIJKE RECHTBANK
door bisschop Frans Wiertz van Roermond
ZALIGVERKLARING BISSCHOP FRANS SCHRAVEN EN
GEZELLEN
Datum: vrijdag 3 januari 2014 om 10.00 uur
Plaats: Missiehuis St. Jozef Kerkstraat 8 te Panningen

Programma:
10.00 uur: Eucharistieviering met de communiteit. Celebrant bisschop Frans Wiertz
10.30 uur koffie in de Vincentiuszaal
11.00 uur slotceremonie
12.00 uur einde

IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM OP DEZE SLOTCEREMONIE MET EEN OPENBAAR KARAKTER.


Dr. Denis Mukwege behandelt slachtoffers van massaverkrachtingen en zet zich in voor de rechten van vrouwelijke oorlogsslachtoffers.

De Congolese chirurg Denis Mukwege heeft de Civil Courage Prize ontvangen voor zijn hulp aan verkrachte vrouwen. In Congo vinden verkrachtingen plaats als oorlogshandelingen. Vrouwen worden door groepen mannen verkracht en lopen naast psychische schade vaak ook zeer ernstige verwondingen op. Sinds 1999 behandelt Mukwege, die ook genomineerd was voor de Nobelprijs voor de Vrede, verkrachte vrouwen in het door hem opgerichte Panzi-ziekenhuis in Zuid-Kivu in Congo-Kinshasa.

Mukwege behandelt 20 patiënten per dag en opereert twee dagen per week. Mukwege zet zich in voor de rechten van vrouwen in Congo en voor de erkenning van verkrachting als oorlogsmisdaad zodat de daders hogere straffen kunnen krijgen. Eind september ontving de arts de Right Livelihood Award, een prijs die door het Zweedse parlement wordt toegekend en wel als de “alternatieve Nobelprijs” wordt beschouwd.

De Civil Courage Prize wordt sinds 2000 jaarlijks uitgereikt door de Train Foundation. Oprichter John Train (1928) is investeringsconsultant. In 1953 was hij mede-oprichter en de eerste hoofdredacteur van het Amerikaanse literaire tijdschrift The Paris Review.

Geen opmerkingen: