dinsdag, januari 21, 2014

Drie aanklachten tegen pedopater ingetrokken; Erik DeJaeger geen pater meer, maar "broeder"

20/01/14
De Morgen 
Bron: Belga 
Het proces van Eric Dejaeger is vanmorgen in het Canadese Iqaluit hervat. De 66-jarige pater, die in België geboren is, moet zich verantwoorden voor tientallen aanklachten wegens seksueel misbruik tegen Inuit-kinderen. Vandaag werden er al enkele aanklachten tegen hem ingetrokken.
Tijdens de eerste vier weken van het proces werden er 41 getuigen van het openbaar ministerie aan het woord gelaten. Maar nu was het de beurt aan de advocaat van de verdediging, Malcolm Kempt, om zijn visie op de feiten te geven.

Tijdens die procesdag werden alvast drie beschuldigingen van één klager verworpen, omdat de getuige niet deelnam aan het proces en geen bewijs aanleverde. Kempt vroeg om daarnaast nog zeven andere aanklachten te laten vallen, omdat het openbaar ministerie die feiten volgens hem ook niet kon bewijzen.

Sinds de rechtszaak tegen Eric Dejaeger op 18 november 2013 van start is gegaan, varieert het aantal aanklachten tegen hem van week tot week. Aan het begin van het proces pleitte Dejaeger schuldig voor 8 van de 76 aanklachten. Maar in de loop van het proces zijn er nieuwe aanklachten bijgekomen. Zo moest hij zich maandagmorgen nog voor 80 gevallen van misbruik verantwoorden, in de namiddag zijn dat er mogelijk nog 70.

Paus ontneemt priesterschap van 'pedopater' 

De Morgen

21-1-2014

Erik Dejaeger (66), de Vlaamse missionaris die in Canada terecht staat voor het misbruik van tientallen Eskimo-kinderen, is geen priester meer. De paus heeft hem zijn priesterschap ontnomen. Dat bleek bij de herneming van zijn proces, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.
"De toenmalige paus Benedictus XVI heeft hem in 2011 het priesterschap ontnomen", bevestigt Georges Vervust, provinciaal overste van de Vlaamse paters Oblaten.

"De paus heeft hem het priesterschap ontnomen, kort nadat wij het Vaticaan een dossier over Dejaeger hadden bezorgd. Wij waren daartoe verplicht. Maar Dejaeger blijft wel een lid van de congregatie van de Oblaten. Hij heeft daar zelf op aangedrongen. Hij is nu een broeder."

Of Dejaeger na zijn straf kan terugkeren naar een Belgisch klooster, wou Vervust niet kwijt.

Geen opmerkingen: