maandag, januari 27, 2014

Cry of the raped; Japans wereldbeeld biedt excuses voor opmerking over 'troostmeisjes'

27/01/14
Trouw

De nieuwe topman van de Japanse publieke omroep heeft zijn excuses aangeboden voor bagatelliserende opmerkingen over 'troostmeisjes', vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als prostituee voor het Japanse leger moesten werken. Omroepbaas Katsuto Momii had zich in de nesten gewerkt door zich te verbazen over de telkens terugkerende ophef rond het onderwerp. 

Tijdens zijn eerste persconferentie zei hij dat 'alle landen die oorlog voerden zulke vrouwen hadden'. Zuid-Koreaanse politici reageerden woedend. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageerde boos en noemde Momii's opmerkingen 'een belediging voor de honderdduizenden vrouwen die tot seksuele slavernij werden gedwongen door het Japanse leger'.

Momii bood maandag zijn excuses aan en zei dat zijn uitspraken bij nader inzien 'zeer ongepast' waren. De Japanse regering had eerder al laten weten dat Momii 'zijn uitspraken als privépersoon deed' en dus niet namens de omroep.

Japanse soldaten verkrachtten tijden de Tweede Wereldoorlog stelselmatig vrouwen in bezette landen, waaronder het toenmalige Nederlands-Indië. De vrouwen werden eufemistisch troostmeisjes genoemd.

Geen opmerkingen: