woensdag, juni 01, 2011

Collectieve vordering moet jarenlange procedure betaalbaar houden

1-6-2011

De Morgen

Een collectieve vordering biedt niet alleen financiële voordelen omdat kosten gedeeld worden, het zorgt ook voor organisatorische voordelen en komt de juridische strategie ten goede, zeggen advocaten Christine Mussche en Walter Vansteenbrugge.

De Gentse stafhouder heeft hen de toelating gegeven om een collectieve vordering op te starten voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.

"Personen die anders financieel niet in staat zouden zijn om een procedure in te stellen, kunnen toch hun rechten doen gelden door de gedeelde kost", aldus advocaat Christine Mussche. "De druk op de tegenpartij wordt verhoogd, waardoor een minnelijke regeling meer kans op slagen heeft. Door de collectieve vordering kunnen ook meer middelen en expertise van deskundigen ingezet worden, met voordelen op vlak van organisatie en juridische strategie."

Wie toetreedt tot de collectieve vordering maakt wel de keuze om zich te vertegenwoordigen door hetzelfde advocatenkantoor. De slachtoffers zullen met de burgerlijke procedure vragen dat de rechtbank bij tussenvonnis de aansprakelijkheid van de gedagvaarde kerkelijke oversten vaststelt en hen te veroordelen tot een voorlopige schadevergoeding. Pas daarna kunnen slachtoffers hun eigen specifieke schade begroten en bewijzen: werk voor experts dat wellicht jaren in beslag neemt.

Wim De Troy
Omdat in de pastorale brief van 19 mei de kerk haar nalatigheid erkende, zal de verjaringstermijn nog niet verstreken zijn. De zaak wordt in september ingeleid, maar kan uiteindelijk pas behandeld worden nadat het strafonderzoek van de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy, "Operatie Kelk", is afgerond.

"Daarbij wordt steeds, naast een klacht tegen de individuele daders, klacht neergelegd wegens schuldig verzuim", klonk het nog. (belga/mvdb)

Geen opmerkingen: