maandag, november 22, 2010

VN en gelovigen positief over paus; Sinterklaas in cognito


Gepubliceerd: 22 november 2010
NRC


Door onzer redacteuren

Rotterdam, 22 nov. Internationale hulporganisaties en rooms-katholieken in het buitenland hebben veelal positief gereageerd op de uitlatingen van Paus Benedictus XVI over geoorloofd condoomgebruik om hiv en aids tegen te gaan. Al sprak het Vaticaan later de berichten tegen dat er sprake zou zijn van een inhoudelijke koerswijziging op het vlak van anticonceptie.

„Dit is een opmerkelijke en positieve stap van het Vaticaan”, zei Michel Sidibé, de directeur van UNAids, het aidsprogramma van de Verenigde naties. „Deze stap erkent dat verantwoordelijk seksueel gedrag en condoomgebruik belangrijk zijn bij het voorkomen van hiv.” Sidibé zei dat de opmerkingen van de paus de „revolutie in hiv-preventie” zullen versnellen. „Samen kunnen we een wereld creëren zonder hiv-infecties, discriminatie (van patiënten, red) en aidsdoden.”

Een woordvoerder van UNAids in Genève, Mahesh Mahalingam, refereerde aan wat de paus zei over geoorloofd condoomgebruik in individuele gevallen, zoals „mannelijke prostituees”. De woordvoerder benadrukte dat 80 procent van de hiv-infecties plaatsvindt door geslachtsverkeer, waarbij „slechts” 40 procent is terug te voeren op seks tussen mannen. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het effect van condoomgebruik door mannelijke prostituees op het totaal aantal besmettingen, zei Mahalingam.

In het zeer katholieke Polen, waar condooms overigens overal verkrijgbaar zijn, worden de woorden van de paus over het algemeen als een keerpunt gezien. „Ook na weglating van de nadruk die er door wereldmedia op wordt gelegd, is er sprake van een zekere revolutie”, zei Jacek Palasinski, commentator van nieuwszender TVN24. „Het zal priesters in Amerika en Azië die stilletjes aanmoedigen tot het gebruik van condooms moed geven. Zij weten al langer dat de wereld niet perfect is”, aldus Palasinski.

In Spanje wijdt het ultrakatholieke-rechtse dagblad ABC vandaag een kort hoofdredactioneel commentaar aan de condoomkwestie. De krant noemt „de verrassing [over de condoomuitlatingen] gerechtvaardigd, omdat ze van de paus komen en niet van een andere kerkelijke autoriteit”.

In La Razón, een eveneens zeer conservatief dagblad, mag de Spaanse arts en geestelijke Carlos Simón uitleggen dat de opvatting van de paus geen beleidswijziging behelzen, zoals ook het Vaticaan stelt. Na hierover kritisch te zijn ondervraagd zegt Simón, die in Rome ondersecretaris is van de Pauselijke raad voor de Familie: „Ik zie een noviteit in terminologisch opzicht, maar niet in de gedachte, noch in de context.”


In Amsterdam kwam Sinterklaas
een keer incognito:
geen tabbaard om geen mijter op;
hij kwam er maar es zo,

als een gewone oude heer
met lange witte baard;
hij liet zijn zwarte knecht te huis

en in de stal zijn ezel.

Je had hem nimmer zo herkend
in z'n geklede jas;
temeer, daar 't in de junimaand
en volop zomer was.

Hij nam als menig sterveling,
die zomerdag een bad;
en ieder vroeg, wat witte baard
daar in 't ondiepe zat.

Dan dreef hij, op een gummiband,
de pierenbak in 't rond,
en 't rare was dat ieder kind
dit niet bevreemdend vond.

Ze dachten: 'Wie is dat ook weer,

die met die lange baard?'
- maar niemand dacht aan Sinterklaas,
aan Piet en 't witte paard:


dat kwam omdat het juni was
en ongelooflijk heet;
niets, dat op deze junidag
aan winter denken deed. -

Maar nooit nog, op geen enkel feest,
genoot de bisschop zo;
hij is in juni hier geweest
en was incognito.

Geen opmerkingen: