woensdag, januari 13, 2016

een mobiel veldhospitaal, waarin de gewonde mensheid terecht kan voor troost en zorg. Nieuwsuur: Zorg bij katholieke elite over bestuursstijl kardinaal Eijk

Paus Franciscus wekt wereldwijd bewondering door de betrokken manier waarop hij de kerk leidt. Vlak voor Kerst bracht hij al een cd uit en vandaag verschijnt een boek van zijn hand over barmhartigheid. Boodschap: de kerk is een mobiel veldhospitaal, waarin de gewonde mensheid terecht kan voor troost en zorg. Zo populair als paus Franciscus is, zo impopulair is kardinaal Wim Eijk in Utrecht. Hij bekommert zich vooral om het dogma van de kerk en om de financiële sanering van zijn bisdom. Zijn bestuursstijl wekt wrevel. Niet alleen bij kritische gelovigen maar ook bij de katholieke elite van Nederland. 

Seksueel misbruik

Het interview met de drie prominente katholieken vindt plaats tegen de achtergrond van het seksueel misbruikschandaal dat in Nederland, net als in landen als Ierland en de Verenigde Staten, de kerk in het hart heeft getroffen. Hoe is de kerk met het schandaal omgesprongen, volgens De Korte en Ruding?

Geen opmerkingen: