woensdag, januari 20, 2016

Habemus papam Jasenovac, Stara Gradiška en de heilig verklaring van Aloysus Stepinac?

Paus hoort protest van Servische orthodoxe kerkleiders aan


Volgens de Servische televisie protesteerde een delegatie van het Servisch-orthodoxe patriarchaat dit weekend bij de paus tegen de mogelijke heiligverklaring van de Kroatische kardinaal Aloysius Stepinac (1898-1960).

Kardinaal Stepinac was een van de meest bekende slachtoffers van het bewind van de Joegoslavische dictator Josip Tito. In 1946 werd hij gearresteerd en tot 16 jaar dwangarbeid veroordeeld. In 1951 werd hij onder internationale druk vrijgelaten en in 1953 tot kardinaal gecreëerd.
Jasenovac Memorial Site 

Collaboratie
Stepinac werd in 1998 al door paus Joannes Paulus II zalig verklaard. 


Serviërs zijn het echter niet eens met een mogelijke heiligverklaring omdat de kardinaal in de oorlogsjaren het Kroatische Ustasha-bewind, dat met de Duitsers collaboreerde, zou gesteund hebben.

Limburgs Dagblad 
DELPHER.nl

KLIK

Javabode


De delegatie van de Servisch-orthodoxe Kerk kondigde tijdens het bezoek overigens ook aan dat de Servisch-orthodoxe patriarch Irinej niet gekant is tegen een pausbezoek aan het land. De delegatie vraagt wel dat zo’n bezoek slechts zou plaatsvinden mits de goedkeuring van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou.Servië telt 7,2 miljoen inwoners. 85 procent is orthodox, 6 procent katholiek. 


KLIK
klikKLIK

moraal: mocht een schoonmoeder veelvuldig je nek bestuderen
weet dan dat dat niet hoeft te zijn wegens baardhaartjes of omdat je uit die nek zwamt
Geen opmerkingen: