dinsdag, juli 05, 2011

Cor Schilder Ngong ; OM onderzoekt misbruik Nederlandse (ex) bisschop Kenia






Het Openbaar Ministerie in Arnhem doet orienterend onderzoek naar de vraag of er voldoende aanwijzingen zijn om bisschop Cor S. uit Oosterbeek te vervolgen voor seksueel misbruik van een minderjarige jongen in Kenia. Een woordvoerder van het OM heeft dit gemeld in antwoord op vragen van de Wereldomroep. Bisschop S. is volgens een ingewijde inmiddels verhoord door de politie maar ontkent de beschuldiging.

Radio Netherlands Wereldomroep
Robert Chesal en Hettie Lubberding

Justitie is in actie gekomen na een melding dit voorjaar via de Commissie Deetman, die in Nederland wetenschappelijk onderzoek doet naar misbruik in de RK kerk. De commissie doet verder geen mededelingen over de melding, maar bevestigt dat het klachten die maar enigszins serieus en niet verjaard lijken ter toetsing voorlegt aan het OM. Het OM bevestigt dat het een melding heeft ontvangen en naar aanleiding daarvan de politie opdracht heeft gegeven om de beschuldiging tegen bisschop Cor S. te onderzoeken. Door de politie is inmiddels proces verbaal opgemaakt.

Ingewikkeld
Volgens OM woordvoerder Ellen Prummel “oriënteert” de afdeling Zeden van het OM in Arnhem zich nu, mede op basis van het proces verbaal, op de vraag of er ‘daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor een strafbaar feit en of er voldoende aanknopingspunten zijn voor verder onderzoek’. Hoe lang dat gaat duren kon Prummel niet zeggen. Het feit dat het slachtoffer in Kenia woont en in Nederland zelf geen aanklacht heeft ingediend maakt het een ‘ingewikkelde’ zaak, evenals onduidelijkheid over de vraag of het misbruik wellicht verjaard is.

Verwondingen
Het jarenlange misbruik van de nu 32 jarige Mr. U. door meerdere buitenlandse RK priesters in Kenia kwam pas in 2005 aan het licht. Mr. U. had toen dringend medische behandeling nodig als gevolg van ernstige verwondingen door het misbruik. Die behandeling is betaald door Mill Hill, de congregatie waartoe de priesters en ook bisschop S. behoren. Mill Hill heeft het slachtoffer ook aanvullende financiële steun gegeven en een betrokken Ierse priester op staande voet naar Ierland gerepatrieerd en later ook uit zijn functie ontheven. Aan het Vaticaan is gevraagd om hem terug te zetten tot de lekenstand maar volgens overste Chantry heeft Rome daarover nog steeds geen besluit genomen.

Schoolgeld
Mr. U. zegt dat het misbruik begon toen hij een 7-jarig jongetje was, door diverse priesters die hem aan elkaar hebben ‘overgedragen’. Een van hen zou een inmiddels overleden Nederlandse priester zijn geweest. De priesters betaalden Mr. U's schoolgeld waardoor de jongen zich verplicht voelde het misbruik toe te laten, ook al zo zegt hij, ‘wist ik dat het slecht is wat ze deden’. De beschuldiging tegen bisschop S. kwam een half jaar later, begin 2006, aan het licht.

Eerste ontmoeting
'Hij gaf me koffie, liet me mijn kamer zien en zat onmiddellijk aan me', zegt slachtoffer Mr. U. in een beschrijving van zijn eerste ontmoeting met S. Mr.U. heeft verleden maand een deel van zijn beschuldigingen voor het eerst publiekelijk geuit in een documentaire op de Ierse televisie. Daarin komt ook het internationale hoofd van de Mill Hill congregatie, Anthony Chantry, aan het woord.

Volgens Mr. U. is het misbruik door Cor S. begonnen in 1993, toen hij 14 jaar oud was en S. nog priester in het bisdom Ngong, Kenia.
'S. vroeg me of een andere priester mij ook had aangeraakt en ik zei ja', zegt Mr. U. 'Daarna vertelde hij me hem ook aan te raken en hetzelfde te doen wat ik bij die ander deed. Ik dacht toen dat alle priesters dit soort dingen deden.’ Cor S. werd in 2003 ( * toevoeging crispina ) gepromoveerd tot bisschop in Ngong.

Stevig gesprek
Het verhaal van Mr.U. wordt in grote lijnen door Mill Hill hoofd Chantry bevestigd. Chantry voegt er nog aan toe dat er geen aangifte bij de Keniaanse politie is gedaan omdat homoseksualiteit in Kenia 'nog steeds een misdaad is’.
Eerder liet Mill Hill al aan de Wereldomroep weten dat een functionaris in Kenia zowel met de bisschop als het slachtoffer gesproken heeft over de beschuldigingen. Vervolgens is aan de aartsbisschop van de RK kerk in Kenia en de pauselijke nuntius, de ambassadeur van het Vaticaan, in Nairobi gevraagd om kerkelijk onderzoek te doen. Beide instanties hebben geen actie ondernomen.

Na meerdere vruchteloze pogingen en, volgens een ingewijde, herhaaldelijk “krachtig” verzoek van de Mill Hill orde greep het Vaticaan drie jaar later toch in. In augustus 2009 ** werd de Nederlandse bisschop naar Rome ontboden voor een “zeer stevig gesprek”.(*** toevoeging crispina)
Vanuit het Vaticaan is hij niet meer teruggekeerd naar Kenia maar met pensioen gegaan in Oosterbeek. De andere betrokken priester inmiddels uit z’n ambt gezet, de Ierse politie onderzoek naar deze zaak.

Geen ‘gerechtigheid
Officieel wordt door Rome gezegd dat de bisschop gezondheidsproblemen (****crispina toevoeging )heeft maar eerder dit jaar werd al bekend dat S. wordt beschuldigd van verkrachting. Hij mag sinds 2009 niet langer de werkzaamheden van bisschop uitvoeren en is als priester onder curatele gesteld.
Hiermee is hij de eerste Nederlandse bisschop die door het Vaticaan is bestraft wegens seksueel misbruik van een minderjarige.
Toch is er volgens Mr. U. geen sprake van gerechtigheid. Zijn leven is geruineerd 'terwijl de bisschop geniet van zijn pensioen in Europa'.

Bisschop S. (69) ontkent de beschuldigingen en heeft tot nu toe niet in de media willen reageren. Vandaag liet hij via zijn advocaat wel aan de Wereldomroep weten dat “de door Mr. U. geuite beschuldiging van seksueel misbruik onjuist is”. S. voegt daaraan toe dat hij ‘het correct acht om, niet met een verklaring naar buiten te treden zolang onderzoek naar de zaak loopt. Hij betreurt het te moeten constateren dat de media de onderzoeksresultaten kennelijk niet wensen af te wachten.

* toevoeging 25 Nov 2002 zie VIS

** toevoeging naar het lijkt zal BXVI het minstens op medisch advies na hebben gelaten Schilder stevig aan de tand te voelen zie rk nieuwsnet

***toevoeging vergelijk 17 Nov 2007, zie VIS en VIS

**** toevoeging 1 Sep 2009 zie VIS

Geen opmerkingen: