donderdag, januari 13, 2011

Vlaamse salesianen willen therapie slachtoffers betalen

12 januari 2011 om 23:25u (Bron: Concentra)

BRUSSEL (RKnieuws.net) - De Vlaamse Salesianen betalen zelf de therapeutische kosten van misbruikslachtoffers terug. De scholen of internaten waarin het misbruik gebeurde, springen financieel bij als een veroordeelde dader de schadevergoeding van zijn slachtoffer niet zelf zou kunnen betalen.

De Kamercommissie Seksueel Misbruik in de Kerk hoorde woensdag de oversten van een aantal religieuze ordes. Als eerste spreker beet Jos Claes, de provinciale overste van de Vlaamse Salesianen de spits af. Zij beheren nog twee internaten, o.a. in Haacht.

Claes had weet van vijf gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door zijn paters en broeders sinds de jaren vijftig van vorige eeuw. Hij zei dat de grote baas van zijn orde in 2000 een richtlijn rondstuurde over hoe seksueel misbruik moet worden afgehandeld.

Die richtlijn bepaalt dat men over dit soort zaken "open moet zijn" en dat "absolute prioriteit moet worden gegeven aan het slachtoffer". Daders mogen niet overgeplaatst worden om de feiten toe te dekken. De dader moet onmiddellijk zijn pastorale en pedagogische opdracht verliezen en hij moet actief meewerken met het gerecht.

Claes zei nog dat hij zelf niet naar het gerecht stapte omdat de ouders dit volgens hem moeten doen: "Zij zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en wij stellen hen voor om naar het gerecht te gaan", zo zei hij.

Therapie
De Vlaamse Salesianen betalen zelf de therapeutische kosten van het slachtoffer terug en de scholen of internaten waarin het misbruik gebeurde, springen financieel bij als een veroordeelde dader de schadevergoeding van zijn slachtoffer niet zelf zou kunnen betalen.
De Salesianen werken ook mee met de bisschoppen aan een globale schaderegeling.

Vanaf de jaren negentig worden de kandidaat-salesianen psychologisch gescreend. Claes is voor een nultolerantie voor seksueel misbruik van minderjarigen. Al zijn scholen en internaten hebben nu een vertrouwensfiguur gekregen waar de slachtoffers terecht kunnen.

Claes sprak zich uit voor een meldingsplicht bij ernstige pedofiele feiten.

Geen opmerkingen: