donderdag, december 22, 2016

Weh de muis

In-fighting has left Catholicism's oldest military order in disarray


Pope Francis has announced an investigation into the Knights of Malta, Catholicism’s oldest and most illustrious military order currently in the midst of an internal crisis after a senior figure was sacked.
Retired papal diplomat Archbishop Silvano Tomasi is to look at the dismissal of Albrecht von Boeselager, the Order’s number three who was dramatically sacked by the Grand Master, Matthew Festing. 
Boeselager, a respected member of the Order, was twice ordered to resign by Festing in a row allegedly about the distribution of condoms.
After he refused to step down, Festing dismissed him but Boeselager’s supporters say the sacking was in breach of the Knights' rules and are accusing the Grand Master of sparking a constitutional crisis. 
Festing has hit back, denying the claims and arguing that Boeselager behaved in a “disgraceful” way. He threatened to discipline any Knight questioning his decision.
Cardinal Raymond Burke, who is patron of the Order and its link man with the Holy See, had become involved in the saga, but by announcing the inquiry today the Pope has taken power out of the Cardinal’s hands and put it into those investigating the Knights. 
Along with Archbishop Tomasi these include Fr Gianfranco Ghirlanda, a Jesuit priest and former rector of the Gregorian University; investment banker Marc Odendall who sits on a Vatican financial board; Marwan Sehnaoui, a senior knight from the Lebanon; and Belgian lawyer Jacques de Liedekerke, who is also a member of the Order. 
Boeselager, who held the position of Grand Chancellor in the Knights, comes from a prominent German family: his father was part of the Valkyrie plot to kill Hitler while his brother has been named as a member of the board overseeing the Vatican bank.  


De Orde van Malta, een van de oudste ridderorden ter wereld en een van de belangrijkste hulporganisaties van de katholieke Kerk, is diep verdeeld over de afzetting van Albrecht von Boeselager. Die was tot voor kort als kanselier een soort minister van Buitenlandse Zaken en rechterhand van grootmeester Matthew Festing.

Von Boeselager weigert ontslag
De Orde van Malta werd op het einde van de 11de eeuw opgericht om het geloof te verdedigen en de armen te helpen. Volgens de statuten zijn de leden van de orde absolute gehoorzaamheid aan hun oversten verschuldigd. Von Boeselager maakte dinsdag bekend dat hij weigert dat ontslag te aanvaarden en hij klaagt aan dat hij louter wegens zijn liberale opvattingen wordt aangepakt. Hij weigert zich bij de beslissing neer te leggen. Volgens Von Boeselager is het besluit er slechts gekomen door rechtstreekse tussenkomst van de kardinaal Raymond Burke, een van de vier kardinalen die de paus bekritiseert voor zijn apostolische exhortatie Amoris Laetitia over het gezin. Burke kondigde deze week in een gesprek met Lifesite aan dat hij de paus volgend jaar formeel wil laten berispen voor dubbelzinnigheden in Amoris Laetitia. Zo’n ingreep is ongezien sinds de veertiende eeuw.

Strijd tegen aids

De aanleiding voor de interne verdeeldheid binnen de orde is een meningsverschil over condooms. Albrecht von Boeselager was als kanselier en adjunct van de grootmeester verantwoordelijk voor de coördinatie van de hulpverlening wereldwijd. Maar daar liep het fout. Als verantwoordelijke voor de humanitaire en hulpacties van de orde stemde hij in met de verdeling van condooms bij een hulpactie in Afrika van een van de lokale afdelingen bij een programma voor de bestrijding van aids. Daarop kwam Matthew Festing tussen omdat de verdeling van condooms strijdig is met de gangbare leer van de katholieke kerk en de eigen regels van de orde.

Commissie van paus Franciscus

Op donderdag 22 oktober heeft de paus een commissie opgericht die de afzetting van de grootkanselier Albrecht Boeselager moet onderzoeken, omdat er daardoor een crisis binnen de orde is veroorzaakt. De leden van die commissie zijn aartsbisschop Silvano Tomasi, de voormalige permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de VN in Genève; de jezuïet Gianfranco Ghirlanda; en de leken Jacques de Liedekerke, Marc Odendall en Marwan Sehnaoui.

Bron: La Croix/Independent/Catholic Herald


Geen opmerkingen: