vrijdag, juli 17, 2015

Tante Koos ! Stil maar, wacht maar17-7-2015


klik
Uniek fotoalbum Koepelgevangenis Haarlem
Recent heeft het Noord-Hollands Archief een uniek album met foto’s van de Koepelgevangenis in Haarlem verworven. De foto’s zijn gemaakt rond 1900 en tonen onder andere een standaard cel, ziekencel, badcel, linnencel, cellenwagen, luchtkooi en de zogenaamde hokjeskerk. Het album is uniek omdat er maar weinig historische foto’s bekend zijn van het interieur van de gevangenis.

Het fotoalbum is digitaal te bekijken op onze website. Het originele album is te zien in de tentoonstelling ‘Gepakt! Misdaad en straf rond 1900’ die tot en met 30 augustus gratis te bezichtigen is in de Janskerk.
De Koepelgevangenis is tussen 1899 en 1901 gebouwd naar een ontwerp van architect Willem C. Metzelaar die in dienst was van het ministerie van Justitie. Het gebouw was sinds 1902 in gebruik als gevangenis en staat sinds 1 juli van dit jaar leeg. Het cellencomplex sluit formeel op 1 januari 2016, maar deze zomer zijn alle gevangenen al overgeplaatst. Het is nog niet bekend wat de nieuwe bestemming van het gebouw wordt.

Aanvulling database criminele Noord-Hollanders
Het Noord-Hollands Archief beheert vele archieven en over criminele Noord-Hollanders, zoals de archieven van de Noord-Hollandse rechtbanken en gevangenissen. De afgelopen tijd zijn er diverse aanvullingen geweest op de online indexen op deze archieven. Nieuw beschikbaar gekomen zijn:
De indexen zijn te doorzoeken via het archievenoverzicht op onze website. Inzage van de stukken is mogelijk in de studiezaal van de locatie Jansstraat en een gedeelte is ook online te bekijken.

Foto boven: een van de ambachtszalen in het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens in Alkmaar. (Collectie Bibliotheek Zuid-Kennemerland, De Hollandsche Revue, 1909)

Geen opmerkingen: